Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


mk-2019_dp.jpg2019. augusztus 12-én a Duna Palota Színháztermében került sor a Magyar Kézművesség – 2019 valamint II. Rákóczi Ferenc és kora – kézműves szemmel című pályázat ünnepélyes eredményhirdetésére, kiállításának hivatalos megnyitójára.

A program Ambrus Károly népzenész műsorával kezdődött, aki tárogatón játszott ismert kuruc nótákat és népszerű népdalokat a jász-kunság dallamkincséből. Előadását követően alapítványunk nevében Farkas Zsuzsanna tűzzománcos köszöntötte az esemény résztvevőit abból az alkalomból, hogy 6. alkalommal kaptunk lehetőséget a Duna Palotában a kézművesség mai magyar értékeinek bemutatására.

A vendégeket Dr. Bába Szilvia, a Duna Palota művészeti és operatív igazgatója üdvözölte, majd köszöntőt mondott Dr. Szeneczey Balázs főpolgármester-helyettes, László Sándor, a BKIK Kézműves Tagozat elnöke és Németh László, az IPOSZ elnöke. A kiállítást Németh László, az IPOSZ elnöke nyitotta meg. 

mk-2019_beszedek.jpg  

A beszédeket követően a Metzker Kamaraegyüttes (Prokob Györgyi furulya, Görög Anna furulya, Tóth Erzsébet gordonka, Metzker Pál mélyhegedű és Metzker Péter zongora) "Régi magyar táncok" válogatás a Kájoni vietoris kódexből, Lőcsei tabulatúrás könyvből és a Virginal könyvből című műsorát élvezhette a jelenlevő közönség.

A program következő részeként Fábry Zoltán, az AMKA elnöke ismertette a Kristály Kézműves Vándordíjról a kiállítók részvételével helyben tartott szavazás eredményét. Eszerint a Vándordíjat a Koncz Károlyné vezette tiszafüredi Vackor Varroda birtokolhatja egy évig.

A pályázat hivatalos eredményhirdetése előtt a Kalocsa Jövőjéért Egyesület a város elismeréseként és kézimunkájuknak a helyi Zárda templomnak történt felajánlásáért ajándékdobozt ajánlott fel a Kalocsai Csoport tagjainak: ifj. Kripta Istvánné népi iparművész tervezőnek és Czár Istvánné hímzőnek. Az elismeréseket Pécsi Vivien, az egyesület tagja megbízásából Gál Anna, az AMKA titkára adta át.

Dr. Györgyi Erzsébet, a Kiss Áron Játék Társaság elnöke emléklappal és ajándékkötettel ismerte el a babakészítők (Berszánné Román Erzsébet Magyar Kézműves Remek-díjas nemezelő népi iparművész, Gattyán Ágnes textilműves népi iparművész, a Molnárné Riskó Erzsébet népi iparművész, gyémántkoszorús mester vezette Keszthelyi Babavarró Klub munkáját.

Ezt követően került sor a néprajkutatókból és iparművészekből álló zsűri javaslata alapján a pályázat eredményhirdetésére és elismerések átadására.

mk-2019_enterior-csik.jpgA pályázat díjazott alkotói a díjazás sorrendjében:

- Gisztl Anna Magyar Örökség-, Magyar Kézműves Remek- és Gránátalma-díjas budapesti ruhatervező és Bánky Zsuzsanna Arany okleveles, Magyar Kézműves Remek-díjas budapesti gyöngyékszer-készítő

- Sasvári János szügyi bútorfaragó és -festő népi iparművész

- Ormos Márta budapesti kéziszövő

- Rónaszegi János budapesti tűzgrafikus

- Bácsné Balla Gyöngyi Magyar Kézműves Remek-díjas budapesti viseletkészítő népi iparművész

- Mikes Lajos budapesti fafaragó népi iparművész

- Kőkuti Tímea veszprémi férfiruha-készítő (Méretes Szabó Kft.)

- Kamocsay Judit budapesti Magyar Kézműves Remek-díjas szövő népi iparművész

- Ország Lászlóné Dékány Katalin Magyar Kézműves Remek-díjas és Mesterremek-díjas kunszentmártoni lószőrékszer-készítő lószőrékszer-készítő népi iparművész

- Bogdán Erzsébet Magyar Kézműves Remek-díjas sárospataki hímző népi iparművész

- Czupp Pál Príma-díjas kunhegyesi fafaragó népi iparművész

- a tiszafüredi Vackor Varroda - Koncz Károlyné vezetésével

- Majorné Szabó Ildikó kaposvári tojásfestő népi iparművész

- Tomó Zsolt érsekcsanádi pintér népi iparművész, a Bajai Kézműves Egyesület tagja

- Simon Edit gyenesdiási keramikus, fazekas népi iparművész

- Mánya János Magyar Kézműves Remek-díjas zirci fafaragó

- Elek Tímea Jolán Magyar Kézműves Remek-díjas mezőtúri szövő

- a rákóczifalvi Macimúzeum

- a budapesti Világ Világossága Kézműves Műhelyház Dr. Sebestyén Ibolya vezetésével

- az Alkotó Kulturális Kör Tótvázsony Egyesület Nagy Gellértné vezetésével; művészeti vezető: Szuperné Bohus Judit Gránátalma-díjas népi iparművész

- Dékány-Szabó Ildikó nagypalli csuhéfonó

- a győri Kovács Margit Iparművészeti Szakgimnázium és Szakközépiskola Üveg műhelye Farkas Vajk üvegművész és Jakus Tamás formatervező vezetésével

- a győri Kovács Margit Iparművészeti Szakgimnázium és Szakközépiskola Fazekas műhelye Gyarmathi Zsuzsa és Nagy Attila vezetésével

- Horváth Rita bajai bőrdíszműves, a Bajai Kézműves Egyesület tagja.

 

A díjazottak és a kiállítás minden résztvevője megkapta A Magyar Kézműves Alapítvány merített papírból készült elismerő oklevelét és A Mi Otthonunk lakberendezési magazin 1-1 példányát.

 

A díjak, elismerések átadása után Fábry Zoltán méltatta II. Rákóczi Ferenc jelentőségét a magyar történelemben.

 

Fábry Zoltán, az AMKA új elnöke megköszönte Gergely Imre, az AMKA korábbi elnöke és felesége, Gergely Andrea elmúlt 25 évben az alapítvány érdekében végzett áldozatos és eredményes munkáját.

 

A kiállítás rendezői voltak: Haris Mária, R. Nagy Erika, Ágoston Zsolt, Lukács Gábor, Fábry Zoltán és Kóté Lászlóné.

 

A kiállítás előkészítésében közreműködtek: Haris Mária, Gál Anna, R. Nagy Erika, Azary Andrea valamint Ágoston Barnabás és ifj. Ágoston Zsolt.  

 

A kiállítás anyagáról A Magyar Kézművességért Alapítvány keménytáblás kivitelű háromnyelvű fotóalbumot adott ki, amelyben a kiállításra bekerült minden résztvevő 1-1 alkotásának színes tárgyfotója szerepel. A tárgyfotókat és az enteriőr képeket Mátyus László Készítette, a kiadványt Gál Anna és Haris Mária szerkesztette. Az album a balatonfűzfői Tradeorg Nyomdában készült.

 

A kiállítás és a megnyitó fotói Mátyus László munkái.  

 

Válogatás a sajtómegjelenésekből:

www.iposz.hu/aktualis-hireink/ii-rakoczi-ferenc-es-kora-a-duna-palotaban

https://www.youtube.com/watch?time_continue=3&v=NBFB-hlkZ30

https://magyarnemzet.hu/kultura/kezmuves-tarlat-mutatja-be-ii-rakoczi-ferencet-es-korat-7205249/

https://www.sonline.hu/kultura/hazai-kultura/kezmuves-tarlat-mutatja-be-ii-rakoczi-ferencet-es-korat-1746610/

https://www.szoljon.hu/kultura/hazai-kultura/kezmuves-tarlat-mutatja-be-ii-rakoczi-ferencet-es-korat-1858459/

https://www.beol.hu/kultura/hazai-kultura/kezmuves-tarlat-mutatja-be-ii-rakoczi-ferencet-es-korat-2133592/

https://www.heol.hu/kultura/hazai-kultura/kezmuves-tarlat-mutatja-be-ii-rakoczi-ferencet-es-korat-1875994/

https://www.feol.hu/kultura/hazai-kultura/kezmuves-tarlat-mutatja-be-ii-rakoczi-ferencet-es-korat-3216886/

https://nullahategy.hu/kezmuves-tarlat-mutatja-be-ii-rakoczi-ferencet-es-korat/

 

Gál Anna összefoglalója