Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Pro Cultura Keszthely díjat kapott a keszthelyi

Goldmark Károly Művelődési Központ Kerámia Műhelye

 

goldmark_pro-cultura-dij.jpg2015. január 22-én, a Magyar Kultúra Napja alkalmából rendezett ünnepségen Ruzsics Ferenc, Keszthely város polgármestere adta át a Pro Cultura Keszthely díjat a Simon Edit keramikus, fazekas népi iparművész által vezetett Kerámia Műhelynek.

A Goldmark Károly Művelődési Központ égisze alatt működő, országos szinten is az egyik legrégebbinek számító kerámia szakkör 1974-ben alakult Őszi Béla vezetésével. 1976-tól Simon Edit áll a szakkör élén, melynek kezdetben csak felnőtt tagjai voltak, majd később gyermek- és ifjúsági csoporttal egészült ki, és mára elismert alkotóközösséggé nőtte ki magát. 2001 óta a Festetics Kastély északi bejáratánál lévő műemlék épületben, a kastély volt mosóházából kialakított, mára már jól felszerelt műhelyben dolgoznak.

A tagok között többen iskolázottak a kerámiakészítés területén, de a majdnem 40 év alatt a városból és a környező településekről is nagyon sokan megfordultak a szakkörben, és amíg lehetőségük engedte, tanulták az agyagozást. Vannak, akik itt kezdték a korongozást, de ma már saját műhellyel rendelkeznek, és vállalkozásban készítik a kerámiát, konzultánsként azonban visszajárnak a műhelybe.

A szakkör főként fazekassággal, népi hagyomány-őrzéssel foglalkozik, de vannak törekvések  iparművészeti vonalon, kisplasztika- és szoborkészítésben, a feketekerámia és a raku-égetés területén is. A csoport tagjai elsajátították és többségük már magas színvonalon alkalmazza a korongozás mesterségét, az ősi agyagedény-építést, az ún. hurkatechnikát, a különböző díszítő eljárásokat és a mázazás fortélyait. a műhely tagjai közül színvonalas alkotásaiknak és a folyamatos zsűriztetésnek köszönhetően jelenleg hárman rendelkeznek Népi Iparművész címmel: Simon Edit, Czibor Imre és Kollár Szabolcs – akik közül Szabolcs a Népművészet Ifjú Mestere.

A szakköri tagok kitartó és szorgalmas munkája révén műveik számos pályázaton és kiállításon szerepeltek sikeresen, egyéni és csoportos díjakkal öregbítve Keszthely város hírnevét. A város rendezvényein rendszeresen játszóházakat és bemutató foglalkozásokat tartanak és több alkalommal mutatták be alkotásaikat a keszthelyi Balaton Színházban rendezett látványos kiállításokon is.

A díj átadása után a Műhely tagjai egy-egy remekbe szabott kerámia főzőedénnyel köszönték meg a díj odaítélőinek az elmúlt 40 év támogatását.

goldmark_pro-cultura_fozoedenyek.jpg

Az eseményhez kapcsolódó riportot az alábbi linken tekinthetik meg: http://www.tvkeszthely.hu/hirek/6100/kreativitas--alkotomunka-negy-evtizede/

goldmark_pro-cultura-montazs.jpg

A fotókat Simon Gábor készítette.