Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Idén magyar kőfaragó nyerte az Európai Kőfaragó Fesztivál segéd/mester kategória első díját. Benkő András érdi kőfaragó-épületszobrász professzionális módon megtervezett és kivitelezett „Erdő szelleme” című alkotását nemzetközi zsűri értékelte.
 
Május végén Németországban a freiburgi Eschholz Parkban rendezték meg a XV. Európai Kőfaragó Fesztivált. Ezen a világ 18 országából 145 versenyző – közöttük első alkalommal japán, orosz, litván, izraeli – mérte össze tudását. A verseny témája: Schwarzwald flórája és faunája volt.
 
Négy magyar fiatal kőfaragó-kőszobrász kézműves szerszámokkal véste, faragta, formálta az alapanyagot. Guth Bence fülesbaglyot, Sárga György stilizált sólymot, Kassányi Tamás viperát, Benkő András pedig egy jópofa fa-fejet faragott. Alkotásaikkal kimagasló szakmai tudásukat, kreativitásukat és a hagyományos kétkezi munka fontosságát bizonyították.
 
A seregszemlén jelen volt Bernward Fiedler a fesztivál szellemi kitalálója és Norbert Stoffel az Európai Kőfaragó Iskolák Szövetségének elnöke is.
 
A Kőfaragó és Műkőkészítő Vállalkozók Országos Ipartestülete, valamint a Reneszánsz Zrt. támogatta a versenyzőket. Kampfl János ipartestületi elnök vezetésével az európai színvonalú szakmai információk összegyűjtésére, kapcsolatok építésére törekedtek.
A versenyen készített remekműveket a díjátadó ünnepség után elárverezték. Az alkotásokért kapott leütési összegek a nagyközönség ítéletét jelezték. A második legtöbbért Sárga György stilizált sólyma talált gazdára.
 
Jövőre Strasbourg 2016-ban Salzburg ad otthont a fesztiválnak. Az Ipartestület máris jelezte részvételi szándékát.
Az Ipartestület 1999 óta tagja, egyben hivatalos támogatója az Európai Kőfaragó Fesztivál french-side rendszerének.
 
Az ipartestület az IPOSZ és az Alkotó Kézművesség Európai Szövetségének a tagszervezete.
Tíz éve Magyarország európai uniós csatlakozásakor a Fertőrákosi Kőfejtő adott otthont a fesztiválnak.
 
További információ:
Csanádi Gabriella alelnök, telefon: +36/20/439-0202
Csapucha Tamás jegyző, telefon: +36/20/399-2728
 
Forrás: Simsik Ágnes