Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


 2013-ban 30. alkalommal hirdették meg az id. Kapoli Antal emlékére 1957-ben életre hívott pályázatot népművészeti faragó szakágban.

A névadó híres somogyi faragópásztor volt. 1867-ben született Gyalányban, apai és anyai ágon is juhászcsalád sarjaként. Életrajzi adatai szerint 13 éves korától haláláig – 90 évesen halt meg – faragott. Két nagy kitüntetésben részesült: 1954-ben a „Népművészet Mestere” címet, majd 1956-ban – népművészként elsőként – Kossuth-díjat adományoztak neki.
 
A korábbi években Balatonlellén, idén Budapesten rendezték meg a pályázati kiállítást a Magyar Népi Iparművészeti Múzeumban.
A XXX. Országos Faragópályázat díjazottjai (2013)
 
Nagydíj (Kapoli díj): Kovács Zoltán népi iparművész
Egységes, magas színvonalon kivitelezett tárgyaiért, melyek mintakincse következetes, szépen szerkesztett.
A díjjal együtt 3 évre megőrzésre megkapta az öreg mester 1956-ban készült munkáját is.  
 kovacs-zoltan-id.kapoli-antal-1956-ban-keszult-szarukurtjet-3-evre-kapta-megorzesre.jpg
I. díj: Bese Botond, a Népművészet Ifjú Mestere
Szépen kivitelezett kecskefejes palóc dudájáért, melyen az egyes elemek és díszítések egységben vannak, a fémberakás pedig technikailag tökéletes.
 
I. díj: Horváth Béla, a Népművészet Mestere
A faművesség, a fém- és csontberakásos technika legjobb hagyományait idéző ötletes technikai megoldásokkal és igen mívesen elkészített tárgyaiért, melyek egyben a faragó népművészet egyik lehetséges továbbfejlesztési irányát is megmutatják.
 
I. díj: Kasza Miklós, a Népművészet Mestere
A kürtök hagyományos díszítő motívumait a legjobb minőségben visszatükröző tárgyaiért valamint igényesen megfaragott, jól használható sétabotjaiért.
 
II. díj: Dsupin Pál, a Népművészet Ifjú Mestere
Kifogástalan, szép tiszta hangú, archaikusan díszített, tökéletesen működő furulyáiért.
 
II. díj: Harasztovics Róbert népi iparművész, a Népművészet Ifjú Mestere
Szépen, kiváló részletgazdasággal megfaragott, megfelelő mintamélységű, jól használható mézeskalács ütőfáiért.
 
II. díj: Nesó Sándor népi iparművész
Magas színvonalon nagy gondossággal elkészített tárgyaiért, melyek szépen használják a dunántúli karcolt technikát, és technikailag tökéletesen kivitelezettek.
 
III. díj: Gyenes Tamás népi iparművész
Szép tiszta ácsszerkezettel összeállított, hagyományosan hasított és harmonikusan díszített ácsolt ládájáért valamint díszítményében, megmunkálásában és funkciójában is tökéletes furulyáiért.
 
III. díj: Kapoli Ilona népi iparművész
Technikailag a hagyományokhoz szorosan ragaszkodó, szép, részleteiben is gondosan  kidolgozott, példaadó tárgyaiért, melyek hűen követik a Kapoliak által kitaposott mezsgyét.
 
III. díj: Sasvári János népi iparművész
Hagyománykövető, szerkezetében szépen megmunkált, mintaszerűen faragott és egymáshoz illesztett, történetet mesélő, áttört díszítésű lócájáért.
 
A Hagyományok Háza Különdíja: Hajda György Zsigmond népi iparművész
Szép, tiszta formákat mutató, faragott kanalaiért, melyek díszítetlensége megmutatja a nagy gonddal kiválasztott fa erezetét; valamint egy elfeledett világba bepillantást engedő, tökéletes technikával elkészített lélekmadaraiért.
 
 
Forrás:
Hagyományok Háza Népi Iparművészeti Osztály
Debreceni Művelődési Központ