Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


 Idén is volt szakmai verseny a Fazekas Központban

 
 
2012. május 05-én rendezte meg a Dr. Kresz Mária Alapítvány a VIII. Országos Fazekas Inasversenyt, melyen idén az „Ifjúsági korcsoport” versenyzői mérték össze tudásukat agyaggyúrásban, fülezésben, fülhúzásban, tányércsíkozásban, tányérdíszítésben. Ez utóbbi esetben két írókás minta közül lehetett választani.
 
A „Felnőtt korosztály” (16 év felettiek) részére pályázatot hirdetett az alapítvány, amelyre olyan tárgyakat vártak, melyek utalnak arra, hogy az alapítvány 20 éves!
 
Hat pályamű érkezett be, az I. helyezést Baran Péter kapta, aki a Fóti Népművészeti Szakközépiskola diákja (felkészítő tanár: Lovas Bertalanné). A pályázatra beküldött pereckulacsot az alapítvány bemutatja a Mesterségünk dicsérete c. jubileumi vándorkiállításán is a Skanzenban.  
 
Az „Ifjúsági korcsoport” résztvevőinek megmérettetésére a Fazekas Központban került sor. A versenyzők munkáját zsűri értékelte: Csupor István néprajzkutató (Néprajzi Múzeum), Fazekas Ferenc Fazekas Szakmai Bizottság elnöke (Népművészeti Egyesületek Szövetsége), oktatók.
A versenyzők feladatonként 15-15 pontot kaphattak, maximálisan 75 pontot lehetett elérni.  Az idei versenyen 14 versenyző mérte össze tudását, akik 4 képzőhelyről érkeztek (Fóti Népművészeti Szakközépiskola - Fót, Bolyai János Iskola, Óvoda és AMI – Debrecen, Aelia Sabina Iskola, AMI, Óbudai Nagy László bázisiskola – Bp., Szabó László AMK – Hajdúszoboszló).
 
Az I. helyezést 70,3 ponttal Klement Éva, a II. helyezést 68 ponttal Kolonics Klaudia, a III. helyezést 55 ponttal Tokár Gergő érte el. Az első két helyezett a Fóti Népművészeti Szakközépiskolából érkezett és Lovas Bertalanné készítette fel őket a versenyre, a 3. helyezett a Bolyai János Iskola, Óvoda és AMI-ból érkezett Debrecenből Bagossy Sándor tanítványaként.
 
Az első 3 helyezett pályázó és versenyző a szakirodalmon, emlékplaketten, színes tárgyfotókon, oklevélen kívül alapanyagokat is kapott díjként. Az alapítvány a felkészítő tanárok munkáját is díjazta szakirodalommal.
 
A program megvalósítását támogatta a Nemzeti Kulturális Alap, a Népművészeti Egyesületek Szövetsége, valamint a Budapest Kerámia.
 
Ezúton gratulálunk valamennyi résztvevőnek, és köszönjük támogatóink segítségét!
 
Halmai Krisztina Diana
operatív vezető
Dr. Kresz Mária Alapítvány
Fazekasközpont