Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


2015. augusztus 20. alkalmából Balog Zoltán, az emberi erőforrások minisztere a magyar népművészeti alkotómunka területén kiemelkedő művészi értékteremtő munka elismerésére, az eredeti népi hagyományokban felnőtt, azokat tehetségükkel, egyéniségükkel tovább gazdagító és tanítványoknak továbbadó népművészek számára a

Népművészet Mestere

díjat adott át az alábbi tárgyalkotóknak:

Csíbi Gyuláné

szűrhímző részére a több évtizedes szűrhímző tevékenységéért. Munkái híven tükrözik a hagyományos hortobágyi népviseletet;

Hajdu Józsefné

táncos, varró-hímző asszony részére, aki az 1976-ban megalakult Bogyiszlói Hagyományőrző Egyesület alapító tagja, táncosa, szervezője. Több mint 30 éve varrja, készíti a bogyiszlói viseletet, őrzi Bogyiszló hagyományait.

Nepp Dénes

szíjgyártó részére, a magyar szíjgyártó mesterség és lószerszám-készítés hagyományainak megőrzése, továbbvitele és továbbfejlesztése, valamint hazai és nemzetközi elismertetése érdekében négy évtizedig végzett kiemelkedő szakmai tevékenységéért. Nepp Dénest Alapítványunk terjesztette fel a magas kitüntetésre.

Nesó Sándor

csont-, szaru- és fafaragó részére, aki példamutató életműve, technikai tudása, a hagyományokhoz való hűsége révén méltó utóda jeles kézműves elődeinek. Munkásságát mindig az anyag, a forma és a funkció tisztelete motiválta.

Radics László

mézeskalácsos részére a debreceni ütőfás mézeskalács-készítés hagyományainak változatlan minőségű továbbéltetéséért.

anm_2015.jpg

MTI Fotó: Kovács Attila

 

Szeretettel gratulálunk mindannyiuknak!