Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


                      PÁLYÁZATI  FELHÍVÁS  foto-1.jpg

 

Előző hat sikeres kiállításunkhoz hasonlóan, idén is a Belváros egyik legszebb neobarokk épületében működő Duna Palota ad otthont Alapítványunk 27. alkalommal megrendezendő nyári kiállításának. A kiállításon való részvételre Alapítványunk az IPOSZ-szal és a BKIK Kézműipari Tagozatával együttműködve

MAGYAR KÉZMŰVESSÉG – 2020 valamint A MAGYAR SPORT SIKEREI, BAJNOKAI, EGYÉNISÉGEI – KÉZMŰVES SZEMMEL

címmel kettős tematikájú, nyílt pályázatot hirdet tárgyalkotók számára.

A pályázaton hazai és határon túli magyar alkotók – népművészek, kézműves iparművészek; egyéni jelentkezők és alkotóközösségek – maximum 3 olyan alkotással vehetnek részt, amelyek természetes alapanyagokból, kézműves technikával készültek. (A funkcionálisan összetartozó tárgy-együttes, készlet, garnitúra 1 alkotásnak számít, de a rendezők fenntartják a jogot, hogy – elfogadás esetén – a kiállítás arányai érdekében egy sok darabból álló készlet nem teljes terjedelemben kerül kiállításra.) 

A pályázat első részére kötöttség nélkül, szabadon választott alkotásokat lehet beadni. A pályamunkák egy-egy tájegység néprajzi motívumkincsét, forma- és színvilágát felhasználó, vagy a hagyományokat napjaink igényeivel ötvöző, illetve egyéni tervezésű tárgyak – pl. az otthon (a nappali, a konyha, az ebédlő, a gyerekszoba) igényes berendezésére, díszítésére alkalmas használati eszközök, dísztárgyak; az öltözködés-kultúra elemei (viseletek, öltözékek, kiegészítők, ékszerek); játékok, hangszerek, kések és egyéb tárgyak; vagy ritka, kihalófélben lévő kézműves szakmák produktumai – lehetnek.

Szívesen fogadjuk a helyi értéktárba vagy a hungarikumok közé már bekerült vagy elbírálás alatt álló alkotásokat is!

A pályázat másik része – a nyári olimpiai játékokhoz csatlakozva – felidézik a magyar sport eredményeit az újkori olimpiáktól napjainkig, a felejthetetlen bajnokok, sportoló és sportvezető személyiségek életét, megelevenítik a nagy versenyekről szóló történeteket. Pályázni lehet továbbá a sporthoz, a testneveléshez, az olimpiai mozgalomhoz köthető témák kézműves feldolgozásával, a sportolók, sportvezetők és a versenyekre kilátogatók öltözékeinek, öltözet-kiegészítőinek, sportrelikviáknak, sporteszközöknek kézműves eszközökkel történő bemutatásával.

A kiállítás fővédnöki feladatait Mihály Gábor Kossuth- és Munkácsi-díjas szobrászművész vállalta.

Regisztrációs határidő: 2020. június 26.

Az erre szolgáló internetes felület április közepétől lesz elérhető honlapunkon. Az internettel nem rendelkezőktől telefonos bejelentkezést kérünk.

Nevezési határidő (a nevezési lap beküldésére és a nevezési díj befizetésére): 2020. június 30.

Nevezési lap megküldése

A honlapunkról ugyancsak április közepétől letölthető, kitöltött nevezési lapot e-mailen: Word-formátumban, az amka@amka.hu címre kérjük megküldeni. (Képformátumban – jpg, bmp, nem szerkeszthető pdf stb. – elektronikusan küldött nevezési lapot nem tudunk elfogadni.)

Amennyiben ez elektronikus formában nem megoldható, postán (az Alapítvány címére) vagy időpont-egyeztetés után személyesen kérjük a nevezési határidőig eljuttatni.

Nevezési díj befizetése

A nevezési díjat ugyancsak a nevezési határidőig kérjük az Alapítvány OTP-nél vezetett 11705008-20436209 sz. számlájára átutalni vagy (lehetőleg OTP-fiókban) befizetni. Az Alapítvány földrajzi címe helyett minden esetben ezt a számlaszámot kell feltüntetni. Számlát kizárólag a befizető nevére állíthatunk ki. A nevezési díj elutasított pályázat esetén sem jár vissza.

Nevezési díj:

  • Egyéni jelentkezőknek: 4.500 Ft
  • Alapítvány támogatóinak, ipartestületi és BKIK-tagoknak:3.500 Ft  
  • Alkotóközösségeknek (kollektív pályamunkák esetében): 6.500 Ft 

Az anyaggyűjtés helyszíne: Duna Palota (Budapest, V. ker., Zrínyi utca 5.)

Az anyaggyűjtés időpontja: 2020. július 6-7-8. 10:00 -16:00 óra között.  

Figyelem! A Zrínyi utca sétálóutca, behajtani szállítás céljából kizárólag délelőtt 10:00 óráig lehet, ezért a nagyméretű vagy nehéz alkotásokat 9:00-10:00 óra között várjuk.

A pályázatra beadott alkotások nem automatikusan kerülnek kiállításra! Válogatásukat erre az alkalomra felkért szakértőkből: néprajz-kutatókból és iparművészekből álló zsűri végzi. A zsűri döntése ellen nem lehet fellebbezni!

Elismerés, díjazás: a kiállításra bekerülő pályázók a hivatalos ünnepélyes megnyitó során oklevelet kapnak, a zsűri által kiemelt alkotók ezen túlmenően különböző díjakat, elismeréseket vehetnek át.

A kiállítást a nagyközönség a Duna Palota Falk Miksa termében 2020. július 24. és augusztus 27. között tekintheti meg.

Az eredményhirdetéssel összekötött díjkiosztó ünnepség tervezett időpontja: 2020. augusztus 12. 14:00 óra.

A kiállított alkotások visszaadásának időpontja: 2020. augusztus 28-30. 10:00-16:00  (ill. nehéz vagy nagyméretű tárgyaké 09:00-10:00) óra között.

Ezúttal is tervezzük, hogy a díjkiosztó ünnepségre elkészítjük a kiállítás anyagát színes fotókon bemutató háromnyelvű albumot, amelyben a kiállításra bekerült minden pályázó 1-1 munkája szerepelni fog!

A részletes információk az Alapítvány honlapjára (www.amka.hu) és Facebook oldalára folyamatosan feltöltésre kerülnek, illetve Gál Annától kaphatóak.

Levélcím: Gál Anna, IPOSZ, AMKA, 1087 Bp., Luther u. 4-6.   

Tel: 20/570-7085  e-mail: amka@amka.hu