Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


mk-2016_amka-meghivo.jpg2016. július 28-án a Duna Palota Színháztermében került sor a  Magyar kézművesség – 2016 és Menyegző és kézművesség című pályázat ünnepélyes eredményhirdetésére és kiállításának megnyitójára.

A Metzker Kamaraegyüttes (Metzker Pál hegedű, Gelencsér Gábor gordonka és Török Tibor gitár) zenei bevezetője után Alapítványunk képviseletében Farkas Zsuzsanna tűzzománcos köszöntötte az esemény résztvevőit abból az alkalomból, hogy A Magyar Kézművességért Alapítvány 3. alkalommal kapott lehetőséget a Duna Palotában a kézművesség értékeinek bemutatására.

mk-2016-beszedek.jpg A bevezető után Újlaki Edina, a Duna Palota kulturális szervezője üdvözölte a résztvevőket, majd Semmelweis Tibor, a BKIK Kézműipari Tagozatának alelnökének és Beke Márton, az Emberi Erőforrások Minisztériuma Művészeti és Közösségi Művelődési Főosztályának vezető-helyettesének köszöntője után Németh László, az IPOSZ elnöke mondott megnyitóbeszédet.  

mk-2016_kemendiek.jpgA megnyitó kedves színfoltjaként az egyik kiállító közösség, a Kultúráért és Turizmusért Társulás (Búcs, Szlovákia) tagjai a Zsitva és a Garam völgye közti terület népviseletébe öltözve elmondták, hogy miért is nevezték a pályamunkájukban szereplő Kéméndet „kurtaszoknyás” falunak.

mk-2016_kote-laszlone.jpgEzután a színpadra szólították Kóté Lászlóné bőrművest, Alapítványunk állandó segítőjét, hogy közel 20 éves önzetlen munkája elismeréseként átvegye Németh Lászlótól, az IPOSZ elnökétől az „IPOSZ A Magyar Kézművességért Díj Arany fokozata” kitüntetést.

A beszédeket a pályázat eredményhirdetése követte, amelynek során ismertetett díjazási lista és sorrend a néprajzkutatókból és iparművészekből álló szakmai zsűri javaslata alapján készült. A 219 jelentkező közül 32 egyéni alkotót és alkotóközösséget javasoltak díjazásra.

A pályázat díjazott alkotói a díjazás sorrendjében a fődíjaktól kezdve:

mk-2016_enteriorok.jpgMolnár József debreceni tüzikovács népi iparművész

Szankovits Tibor Magyar kézműves Remek-díjas budapesti késes népi iparművész, a Népművészet Mestere

Adonyi Kata Magyar Kézműves Remek-díjas és Kristály Kézműves Vándordíjas törökbálinti ruhakészítő

Kiss Árpádné debreceni palástkészítő, viseletkészítő népi iparművész

Sasvári János balassagyarmati fafaragó népi iparművész

Szabó Gyula budapesti Aranyfokos vándordíjas ruhakészítő kézműves

Gisztl Anna Magyar Kézműves Remek- és Gránátalma-díjas budapesti ruhatervező, -készítő mester és Bánky Zsuzsanna  Magyar Kézműves Remek-díjas budapesti gyöngyékszer-készítő

Schneider Péter Magyar Kézműves Remek-díjas festett-bútor készítő népi iparművész és Schneider Péterné Magyar Kézműves Remek-díjas bútorfestő népi iparművész, a Népművészet Mestere Hartáról

Gulyás Magdolna budapesti viseletkészítő, hímző népi iparművész, a Népművészet Ifjú Mestere

Elek Tímea Jolán mezőtúri szőnyegszövő

Molnárné Riskó Erzsébet keszthelyi népviseleti baba-készítő népi iparművész, Gyémántkoszorús mester

Székács Judit budapesti foltvarró

Rajna Andrea gesztelyi bőrműves

Barna Nárgisz Magyar Kézműves Remek-díjas budapesti keramikus, festőművész Ars Arbor

Bertáné Lőcsei Krisztina nyergesújfalui fazekas népi iparművész, a Népművészet Ifjú Mestere 

Devecsei Gáborné budapesti csipkekészítő

Kiss Gabriella amatőr iparművész

a Mátrai Alkotóközösség - Gy. Kamarás Kata fazekas népi iparművész, a Népművészet Mestere vezetésével

Morvai Gabriella veszprémi gyöngyfüző, gyöngyműves

Fentné Fodor Éva budapesti textiljáték-készítő

Tóth Károlyné Magyar Kézműves Remek-díjas mendei csipkekészítő népi iparművész

Illésházy Katalin Anna budapesti szövő

Pokomándy Zsuzsanna hódmezővásárhelyi foltvarró, csipkekészítő, ikonfestő, kézműves

Cz. Tóth Hajnalka Gránátalma-díjas hímző népi iparművész, a Népművészet Mestere Balatonalmádiból

László Alfrédné keszthelyi keramikus

Simon Katalin cserszegtomaji tojásfestő

a Győri Kovács Margit Iparművészeti Szakközépiskola és Szakiskola  Üvegműhelye és Fémműves, zománcműves műhelye

Katonáné Kalmár Terézia nádudvari mézeskalácsos népi iparművész

a Kiskun AMI - Feketéné Papp Éva vezetésével Kiskunfélegyházáról

Bocsi Éva Magyar Kézműves Remek-díjas salgótarjáni népviseleti baba-készítő népi iparművész – aki ismét szülőföldje, Kazár népviseletébe öltözve vette át a díjat és röviden be is mutatta szép viseletét a közönségnek

a Balatonfüredi Örökségünk Hímzőműhely - Szuper Miklósné Bohus Judit népi iparművész vezetésével

az ózdi Aranygyűszű Díszítőművészeti Szakkör - Lukácsy Lászlóné vezetésével

A díjazottak és a kiállítás minden további résztvevője megkapta A Magyar Kézművességért Alapítvány merített papírból készült elismerő oklevelét és az A Mi Otthonunk című lakberendezési magazin 1-1 példányát.

mk-2016_kristaly.jpgA díjkiosztást követően Fábry Zoltán, az AMKA társelnöke beszámolt a Kristály Kézműves Vándordíjról tartott szavazás eredményéről, miszerint a Vándordíjat idén Kovácsné Pócza Ágnes Magyar Kézműves Remek-díjas hímző népi iparművész birtokolhatja egy évig, valamint emlékeztetett arra, hogy az Aranyfokos Kézműves Vándordíj tavaly került utolsó alkalommal átadásra (a vándordíj a kiállító-teremben látható a kiállítás ideje alatt).

A kiállítás főrendezője Mayer Róbert volt, a rendezésben közreműködtek: Kóté Lászlóné, Haris Mária, R. Nagy Erika és Fábry Zoltán.

mk-2016_album-borito.jpgA kiállítás anyagáról A Magyar Kézművességért Alapítvány keménytáblás, háromnyelvű színes fotóalbumot adott ki, amelyben a kiállításra bekerült minden alkotó egy-egy művének fotója szerepel. A tárgyfotókat Nagy Balázs készítette, a kiadványt Gergely Andrea és Gergely Imre szerkesztette. Az album a balatonfűzfői Tradeorg Nyomdában készült.

A kiállítás és a megnyitó fotóit Mátyus László készítette.

 

- Riport Szepesi János fafaragóval, Gisztl Anna ruhakészítővel, Bánky Zsuzsanna gyöngyékszer-készítővel, Szabó Gyula ruhakészítővel, László Alfrédné keramikussal, a Kultúráért és Turizmusért Társulás (Búcs, Szlovákia) tagjaival és Benyó Éva hímzővel (Katolikus Rádió)

- Riport Fábry Zoltán faművessel, az AMKA társelnökével (Katolikus Rádió)

- Riport Haris Mária szövővel, a kiállítás egyik rendezőjével (Katolikus Rádió)

- Gergely Imre, az AMKA elnöke és Lukácsy Lászlóné, az ÓMI Díszítőművészeti Kör vezetője beszél az ózdi sikerről (Ózdi Krónika - július 29)

- Riport Fábry Zoltánnal (Hír TV)

- A Vásárhelyi hírek és a Promenád című internetes újságok cikkei a kiállítás hódmezővásárhelyi résztvevőiről.

mk-2016_plakat.jpg

 

mk-2016_fotamogatok.jpg