Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Múzeum 2008. december 18. és 2009. január 18. között ismét a főváros egyik legszebb helyszínén: a városligeti Vajdahunyadvárban, a Magyar Mezőgazdasági Múzeum I. emeleti kiállítótermében: az ún. Kertészeti teremben volt látható a Betlehemi jászol című kiállítás. A 15. alkalommal megrendezésre került kiállításon való részvételre nyílt pályázatot hirdetettünk hazai és határon túli magyar kézművesek, tárgyalkotó népművészek és kézműves iparművészek, hivatásos és műkedvelő alkotók, egyéni jelentkezők és közösségek részére. A pályázat tematikája ezúttal kibővült az advent, a karácsonyi ünnepkör tárgyaival, díszítő elemeivel. 2008-ban 216 jelentkező közül 185 pályázó 260 alkotását találta a szakmai zsűri kiállításra alkalmasnak.Várallyay Katus
 
December 17-én a Múzeum I. emeleti Konferenciatermében került sor a XV. Betlehemi jászol-pályázat eredményhirdetésére és a kiállítás ünnepélyes megnyitójára.
 
VadrózsákA műsor első számaként Várallyay Katus betlehemes népdalát hallgatta a több mint  háromszáz fős közönség, majd az Erdélyi Tibor Erkel-díjas koreográfus vezette Vadrózsák Táncegyüttes Cavinton  csoportja adta elő Milotai csillagjáték című, falusi betlehemezést idéző jelenetét.Brückner Ákos Előd atya
 
Dr. Fehér György, a Múzeum főigazgatója, Szűcs István, Zugló alpolgármestere és  Fekete Balázs, a BKIK alelnöke, a Kézműipari Tagozat elnöke mondott köszöntőbeszédet, majd Brückner Ákos Előd ciszterci plébános és Szűcs György, az Ipartestületek Országos Szövetségének elnöke nyitotta meg a kiállítást.
 
A Magyar Művelődési Intézet és Képzőművészeti Lektorátus, a Hagyományok Háza és a Budai Ciszterci Szent Imre Plébánia képviselőiből álló zsűri javaslata alapján a következő alkotók vehették át az Oktatási és Kulturális Minisztérium Közművelődési valamint Művészeti Főosztálya, a Pro Renovanda Cultura Hungariae "Népművészetért" Szakalapítványa, a BKIK Kézműipari Tagozata, a Magyar Művelődési Intézet és Képzőművészeti Lektorátus, néhány vidéki települési és fővárosi kerületi önkormányzat, szervezetek és alkotók valamint A Magyar Kézművességért Alapítvány által felajánlott díjakat:
 
Erdélyi Tibor budapesti szoborfaragó népi iparművész, A Népművészet Mestere,
Balogh Lajosné zalaegerszegi csipkeverő,
Dercsényiné Horváth Gabriella gödöllői nemezelő,
Gelencsér Julianna táci népijáték-készítő, csuhéfonó,
a budapesti József Attila Általános Iskola és Alapfokú Művészetoktatási Intézmény Telepy utcai Kézműves Tanszakának 4. évfolyamos tanulói - Obermayerné Vitéz Katalin szakoktató vezetésével,
Máténé dr. Szabó Mária budapesti textilművész,
Lakatos József mezőkeresztesi fafaragó,
Virágné Mujkos Erika lajosmizsei óvónő,
Vass Endre budapesti nyd. fafaragó és Bús Sándorné dorogi csuhéfonó,
Kolozsvári Antalné pátyi csuhéfonó,
Gyürki Zsuzsanna nagykőrösi mézeskalács-készítő,
Parcz Anna budapesti fazekas,
a budapesti Kreatív Kuckó tanulói - W. Wieger Mariann vezetésével,
a balatonfűzfői Támasz Idősek Otthona - Szuper Miklósné népi iparművész vezetésével,
Nagy József Ferenc budapesti üvegműves iparművész,
Martineczné Kiss Márta budapesti fazekas népi iparművész és gyermekei:
Márk és Nóra,
Puskás Éva, a Kreatív Vagyok alkotócsoport tagja,
Szabóné Czuczai Katalin sárbogárdi kosárfonó,
a sárbogárdi Move Béta Szivárvány - fogyatékkal és halmozottan fogyatékkal élő vakok csoportja - Szabóné Czuczai Katalin vezetésével,
Szűcsné Novák Mária székesfehérvári tűzzománcműves,
Naszvadi István pakodi fafaragó népi iparművész,
Bodnár Sándorné sajószögedi csuhéfigura-készítő,
Dr. Gubán Gyuláné Pintér Annamária dunaújvárosi alkotó,
Lits Istvánné székesfehérvári foltvarró,
Gyimesi Ildikó váci textilműves,
Kőhegyi Jánosné budapesti nyd. óvónő, rajztanár,
a budapesti Losonci Téri Általános Iskola felső tagozatos kézműves szakköre - Németh Lajos vezetésével,

a Losonci téri gyerekek

Szarvas Erika hajdúszoboszlói foltvarró,
Serfőző Helén budaörsi papírműves, foltvarró,
Kissné Sponga Zsuzsanna budapesti hímző,
a keszthelyi Bereczky Csaba fafaragó népi iparművész, A Népművészet Ifjú Mestere és Bereczky Csabáné csipkekészítő,
Molnárné Riskó Erzsébet keszthelyi népviseleti baba-készítő,
a csornai Széchenyi István Általános Iskola tűzzománc szakköre - Némethné Andorka Klára vezetésével,
Boda Tiborné Tamásiban élő keramikus.
 
A Budai Ciszterci Szent Imre Plébánia és a Szent Jeromos Katolikus Bibliatársulat ajándékait a következő alkotók vehették át Ákos atyától és Gelley Annától, a Bibliatársulat munkatársától:
 
Bartalos Diána, Bartalos András és nagyszüleik: Somogyi Antal, Somogyi Antalné Kaposvárról; Bognár Zsófia tanuló, a csornai Széchenyi István Általános Iskola tűzzománc szakkörének tagja; Gelley Anna budapesti hitoktató, a Szent Jeromos Katolikus Bibliatársulat tagja; az eleki Harruckern János Közoktatási Intézmény "Ügyeskedők” csoportja - Galina Lajosvezetésével; Illéssy Zoltánné budapesti tűzzománcos; Keményné Pap Szilvia, Alapi Lajosné, Antalné Peresztegi Matild, Pap Józsefné diósdi horgolók; Dr. Krenczné Zocskár Zsuzsanna sárbogárdi Tiffany-üvegműves; Obradovič Matilka szalmafonó, a szerbiai Szabadkáról; Orient Enikő budapesti textiles iparművész; Polgár Tamás ikonfestő Bodrogolasziból; Radetzky Jenőné székesfehérvári bútorfestő népi iparművész; Szombati Panni budapesti szobrász; a tiszafüredi VACKOR Varroda (Kovács Pál Művelődési Központ) - Koncz Károlyné vezetésével.
 
A kiállítás főrendezője Mayer Róbert volt.
 
Kép A rendezésben és a kiállítás előkészítésében közreműködtek: Kóté Lászlóné, Haris Mária, R. Nagy Erika, Skornyák Ferencné, Izsák Andrea, Tóta Anna, Fábry Zoltán, Polgár Jenő, Bezzegh Péter és Pozsár István.
A kiállítás anyagáról A Magyar Kézművességért Alapítvány az előző hat évhez hasonlóan 2008-ban is A/4 méretű, háromnyelvű színes fotóalbumot adott ki, amelynek készítői: Nagy Balázs: fotózás, képfeldolgozás, Gergely Andrea: számítógépes munka és szerkesztés, valamint a balatonfűzfői TRADEORG Nyomda. A különleges karácsonyi ajándéknak számító Betlehemi képeskönyvben minden kiállító 1-1 alkotása szerepel.
 
A díjazott alkotások fotóit Nagy Balázs, a megnyitó és a kiállítás képeit Mátyus László készítette.
 
 

A mappában található képek előnézete 15. Betlehemi jászol-kiállítás 2008