Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


A Betlehemi jászol pályázatról

 
I. Betlehemi jászol kiállítás - 1994. Budai Ciszterci Szent Imre Plébániatemplom A pályázat és a kiállítás-sorozat előzményei a múlt század ’90-es illetve ’40-es éveire nyúlnak vissza.
Hazánk a többi Közép-kelet európai országgal együtt 1993-ban kapott először meghívást Rómába, az akkor már 18. alkalommal megrendezett 100 jászol című nemzetközi kiállításra. A magyar betlehemek bemutatkozá-sának megszervezésére Alapít-ványunk kapta (és azóta is kapja) a felkérést a Vatikáni Nagykövetségtől. A hazai alkotások sikere és a kiállítás megnyitóján részt vett alkotók lelkes beszámolója inspirálta az Alapítványt, hogy itthon is rendezzen e témában kiállítást.
 
Az első tárlat előkészítése során kerültünk kapcsolatba a Budai Ciszterci Szent Imre Plébániatemplommal, Brückner Ákos Előd atyával, akitől azt is megtudhattuk, hogy az 1940-es években egy ciszterci szerzetes professzor, dr. Schwartz Elemér kezdeményezett utoljára hazánkban betlehem-építő mozgalmat.
A Betlehemi jászol címmel 1994 óta évente megrendezett kiállításaink ennek a két eseménynek, illetve hagyománynak a felújítását, ápolását, továbbvitelét is jelentik.
 
A bemutatásra kerülő alkotások Jézus születéséhez kapcsolódnak: a betlehemi X. Betlehemi jászol kiállítás - 2003. Néprajzi Múzeum jelenetet vagy annak szereplőit ábrázolják, a felelevenítik a betlehemezés hagyományát, illetve idén először, az advent, a karácsonyi ünnepkör tárgyai és díszítő elemei is megjelennek. A kiállításra kerülő munkák természetes  alapanyagok (többek között fa, agyag, csuhé, szalma, gyékény, vessző, termények, textil, bőr, papír, fémek, üveg, kő, mézeskalács) felhasználásával, különböző technikák (pl. faragás, kerámia-formázás, csuhé-, szalma- és vesszőfonás, szövés, hímzés, foltvarrás, nemezelés, batikolás, faintarzia-készítés, tűzzománcozás, ikon- és  olajfestés, gravírozás, hajtogatás stb.) alkalmazásával készülnek.
 
A pályázatokra a különböző művészeti ágak képviselői: művészi kézművesek, népművészek, képző- és iparművészek, amatőrök egyaránt jelentkeznek, és a kiállítók között minden évben örömmel találkozhatunk határon túli magyar alkotókkal is. A pályázók között hivatásos alkotók, Népi Iparművészek, A Népművészet Mestere címmel rendelkező kézművesek; az amatőrök között óvodások, diákok, óvónők, pedagógusok, fogyatékkal élő emberek, nyugdíjasok és olyan új alkotók is bemutatkoznak, akik a felhívást olvasva kezdtek betlehem-készítésbe. Évről évre megnyugtató látni, hogy az érdeklődés nem csökken, a pályázat résztvevőinek száma minden évben kétszáz körül mozog.
 
Mezőgazdasági Múzeum - 2006 A pályázati anyagot a Magyar Művelődési Intézet és Képzőművészeti Lektorátus, a Hagyományok Háza és a Budai Ciszterci Szent Imre Plébánia képviselőiből álló zsűri válogatja és minősíti, az ő javaslatuk alapján kerülnek díjazásra a legszebb, legötletesebb pályamunkák.
 
Kiállítás-sorozatunk eddigi rendezvényeinek a Budai Ciszterci Szent Imre Plébániatemplom, a József Attila Gimnázium, a Magyarok Háza, a Pataky Művelődési Központ, a Magyar Kulturális Alapítvány székháza, a Néprajzi Múzeum és 2005 óta a Magyar Mezőgazdasági Múzeum adott otthont.
 

A kiállítás anyagáról az Alapítvány 2002 óta minden évben háromnyelvű színes fotóalbumot jelentet meg.

Kiállítási évek a helyszínekkel:
 
1994     Budai Ciszterci Szent Imre templom és a Budai Ciszterci Szent Imre Gimnázium
1995     Magyarok Világszövetsége Székháza
1996     Magyarok Világszövetsége Székháza
1997     Magyarok Világszövetsége Székháza
1998     Magyarok Világszövetsége Székháza
1999     Magyarok Világszövetsége Székháza
2000     Magyarok Világszövetsége Székháza
2001     Magyarok Világszövetsége Székháza
2002     Magyar Kultúra Alapítvány Székháza
2003     Néprajzi Múzeum
2004     Pataky Művelődési Központ
2005     Magyar Mezőgazdasági Múzeum
2006     Magyar Mezőgazdasági Múzeum