Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


zalai-meghivo_2018.jpgA Népművészeti Egyesületek Szövetsége és a Zala Megyei Népművészeti Egyesület, az EFOP 1.12.1-17 program keretében 2018. május 25-27 között megrendezte az

V. ZALAEGERSZEGI FAFARAGÓ TALÁLKOZÓT ÉS KONFERENCIÁT

„Megújítási törekvések a szaru és a csont felhasználásával a tárgyalkotó népművészetben – a változó környezeti kultúrában” témában

A konferencia célja:

Találkozási lehetőség biztosítása a magyar tárgyalkotó népművészetben tevékenykedő fafaragóknak. Szakmai tapasztalatcsere, tudásátadás: a különböző régiók néprajzi hagyományaiból kiinduló fa, csont, szaru megmunkálású tárgyak elkészítésében.

Előadások és konzultációk lebonyolítása a konferencia témájául választott hagyományos tárgyak és technikák megújításához. A szakterület aktualitásának megvitatása.

A konferenciával párhuzamos zajlott az

 V. ZALAEGERSZEGI ORSZÁGOS FAMŰVES  PÁLYÁZAT ÉS KIÁLLÍTÁS

„Megújítási törekvések a szaru és a csont felhasználásával a tárgyalkotó népművészetben” témában

A felhasználható anyagok lehettek a szaru és csonton kívül más természetes alapanyagok, mint a fa, kéreg, ill. ezek kombinációja, kiegészítő anyagként megjelenhettek más természetes alapanyagok is. Olyan tárgyakat, tárgy együtteseket vártunk, amelyek a magyar és a Kárpát-medence kézműves hagyományaira épülnek. Az anyag, a motívumkincs és a különböző technikák felhasználásával új szemléletű, használati értékkel bíró alkotásokra számítottunk, melyek megjelenhetnek a XXI. század emberének tárgyi környezetében. A pályázaton olyan új alkotásokkal lehetett részt venni, amelyek más pályázaton még nem szerepeltek.

zalai-2018-page-1.jpg

A konferenciára az ország minden régiójából, számos megyéjéből, 34 településről érkeztek faműves szakemberek.

A 3 nap alatt 9 szakmai előadást hallhattak neves előadóktól a résztvevők a csont- és szaru megmunkálásáról, az alapanyagok felhasználásáról, a hagyományos kézműipari megjelenéséről, a díszítményekről, a funkcióváltásról, ékszereken-népi hangszereken-óraláncon megjelenő alkalmazásokról, technikai megvalósításokról.

Az előadásokon elhangzott szakmai tudást a meghívott oktatók mesterség bemutató keretében a gyakorlatban is megismertették a résztvevőkkel.

zalai-2018-page-2.jpg

A konferencia zárásaként a NESZ Fafaragó Bizottsága beszámolt a két konferencia közötti időszakról, az aktualitásokról, közös beszélgetés indult a soron következő – 2020-ban megrendezésre kerülő országos konferencia – témájáról.

Forrás és fotók: Zala Megyei Népművészeti Egyesület

zalai-2018-page-3.jpg