Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Soroksári Családi Nap

2019. szeptember 7.

 

A „közösségi összefogás”, „közösségi erő” vagy „egységben az erő” napjainkban sem mindig „közszólamok”, idejét múlt kifejezések, hanem olykor valóságtartalommal rendelkező igaz szavak, amit ha megtapasztalunk, sohasem múló közösségi élményt tud nyújtani.

Bevezetőmet azért kezdtem ezekkel a szavakkal, mert akik szeptember 7-én, szombaton részt vettek a Soroksári Családi Napon gyermekeikkel – az előző évekhez hasonló módon – bőven tapasztalhatták: jó együtt nevetni, másoknak örülni, alkotni vagy régi ismerősökkel találkozni és beszélgetni, közösen énekelni úgy, hogy különféle színes programokon veszünk részt közösen, kötöttségek nélkül, vidáman töltve a szabadidőt. Ehhez az örömteli élményhez saját programmal járult hozzá a Klébl Márton Közalapítvány Soroksár Közoktatásáért, Közművelődéséért és Művészeti Oktatásáért, amely gyermekeknek, kisiskolásoknak és nagyobb diákoknak tartott kézműves foglalkozásokat, késő délutánig.

Az alapítvány elnökeként felkértem „A Magyar Kézművességért” Alapítvány azon Népi Iparművészeit és Népművészet Mestereit, akik „szakavatott mesterekként”elkötelezett módon szeretnek tanítani gyermekeket, foglalkozások keretén belül „élőben” bemutatni és megismertetni a régi kézműves hagyományokat, átadni a tudást a fiatalabb nemzedéknek, megismertetve őket a kihalófélben lévő szakmáinkkal, hogy jöjjenek el és vegyenek részt a Soroksári Családi Napon, osszák meg tudásukat, és hozzanak létre közös alkotásokat az érdeklődő soroksári gyerekekkel.

Kérésemre „A Magyar Kézművességért” Alapítványtól Balla Gemma nemezkészítő és népi kismesterségek oktatója – akárcsak az előző években – most is szívesen jött el és vett részt a rendezvényen, ahol nemezékszereket, nemezjátékokat készített a gyermekekkel közösen.

Haris Mária, a Népművészet Mestere szövéssel és fonásgyakorlatokkal lepte meg az érdeklődőket, és készített a kis diákokkal, nagyobb tanulókkal közösen, alkotásokat.

A Klébl Márton Közalapítvány elnökeként – egyúttal faművesként – én is örömmel kapcsolódtam be az alkotó munkába, és a gyermekekkel, szülőkkel, nagyszülőkkel, az „alkotó művészekkel” közösen, vidám munkával telt a délután.

Sok szép alkotás született a Családi Napon, a gyermekek és nagyobbacska diákok örömére, amelyeket mindenki hazavihetett, szüleivel és nagyszüleivel közösen. Sok volt az érdeklődő és még több a jó tapasztalat, amin fellelkesülve már tervezzük, hogy kézműves foglalkozásunkat jövőre is hasonló körülmények között, „A Magyar Kézművességért” Alapítvánnyal karöltve szeretnénk megtartani.

Ágoston Zsolt

a Klébl Márton Közalapítvány

elnöke

 „A Magyar Kézművességért” Alapítvány

társelnöke