Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


platthy_logosor.jpg

MEGHÍVÓ

A Platthy család, a Magyar Rajztanárok Országos Egyesülete,a Táborfalvi Közművelődési és Népzenei Egyesület, Táborfalva Nagyközség Önkormányzata tisztelettel meghívja a

Népművészet a vizuális nevelésben

3. Platthy György emlékkonferenciára.

Helye: Jókai Mór Művelődési Ház, Táborfalva, Köztársaság tér 2.

Ideje: 2016. november 4-5.

A konferencia elnöke: Dr. Andrásfalvy Bertalan Széchenyi díjas néprajzkutató, professor emeritus, az MMA levelező tagja, volt művelődési és közoktatási miniszter

A konferencia fővédnökei:

                  Dr. Beer Miklós                                 Szabó István

      A Váci egyházmegye püspöke       Pest Megye Közgyűlésének elnöke

Házigazda: Tóth Bertalan, Táborfalva Nagyközség polgármestere

A Platthy György szellemi hagyatékának gondozója Platthy István művészetterapeuta, rajztanár

A konferencia főszervezője:

A Táborfalvi Közművelődési és Népzenei Egyesület,

Birinyi József elnök

A konferencia főtámogatója:

A Győri Vill-Korr Hungária Kft. és a Gasztonyi család

A konferencián való részvétel ingyenes, regisztrációhoz kötött. Az étkezés térítésmentes, a szállás kedvezményes.

Jelentkezés, információ: titkarsag@mediaflash.hu +36209346032

Fecebook: Ország Közepe Klub

A jelentkezés határideje: 2016. október 25. (Kérjük, adja meg nevét, lakcímét, intézményét, mobilszámát, mail címét, szállásigényét. A regisztráció sorrendjében fogadjuk a jelentkezéseket, maximum 200 főig.)

Kedvezményes szálláslehetőségek:

Pálóczi Horváth István Szakképző Iskola kollégiuma, 4 ágyas szobákban: 2.200 Ft/fő/éjszaka, reggelivel (2377 Örkény, Fő u. 5,)

Dabas Motel, 1-3 ágyas szobákban: 4.500 Ft/fő/éjszaka, reggelivel (2370 Dabas
Bartók Béla út 100.)

Ida Panzió, Lajosmizse, 1-3 ágyas szobákban: 4.000 Ft/éjszaka, reggeli nélkül (6050 Lajosmizse, Irinyi utca 5.)

A konferencia programja: itt

 

TÁMOGATÓK:

 

Az emlékkonferencia támogatói és segítői:

Balis Mihály és Családja /Lajosmizse/, Dabasi Száll-Ker-Plast Kft és a Méhész család, Harmincz Mihály és Családja /Táborfalva/, Károli Gáspár Református Egyetem Tanítóképző Főiskolai Kara, dr. Krenkó Zoltán és családja /Inárcs/, Magyarvíz Kft. /Lajosmizse/, Örkényi Pálóczi Horváth István Mezőgazdasági Szakképző Iskola és Kollégium, Pest megye Önkormányzata, Pécsi Csontváry Képzőművészeti Egyesület, Platthy József Bajtársi Egyesület /Táborfalva/, Szegedi Gál Ferenc Katolikus Főiskola, Táborfalva Nagyközség Önkormányzata, Táborfalvi Jókai Mór Művelődési Ház, Települési Önkormányzatok Országos Szövetsége, Torba Nándor és Családja /Szentendre/, Váci Egyházmegye Püspöksége, Váci Apor Vilmos Katolikus Főiskola, Platthy György családja

Az emlékkonferencia médiatámogatói:

Dabas TV, Forrás Média Egyesület /Budapest/, Rádió Dabas

Media Flash /Budapest/, Tradíció Stúdió /Budapest/

A konferencia ajánló filmje (Forrás Média): Platthy konferencia.mp4

 

A konferencia előzményei.

Platthy György (1908. Ungvár – 2003. Pécs) festőművész, a Pécsi Tanárképző Főiskola rajztanszék-vezető tanára születésének 100. évfordulója alkalmából, egykori lakóhelyén, Pécsváradon, 2008. október 9-10-n, majd 2012. november 15-16-n a művész-rajzpedagógus, szellemi öröksége tiszteletére emlékkonferenciát rendezett a szakma, a település önkormányzata, a pályatársak, tanítványok, a család.

A 3. „Népművészet a vizuális nevelésben - Platthy György emlékkonferencia” London és Isztambul között félúton, az Észak-Kiskunságban, az ország közepétől néhány kilométerre, Táborfalva nagyközségben, 2016. november 4-5-n kerül megrendezésre.

A település egyik részén, Örkénytáborban a Platthy név már a 30-as években ismertté vált. A Magyar Királyi Lovaglótanár Képző- és Hajtó Iskola keretében teljesedett ki a többszörös magyar és nemzetközi bajnok, olimpiai érmes Platthy József huszár ezredes díjugrató.

A hatvanas évek elejétől Platthy György festőművész fia, Platthy Iván (később címzetes egyházügyi államtitkár) és felesége, Borka Sára pedagógus-házaspár Táborfalván kezdte pályáját.

A fiatal település önállósodásában, ismertségében jelentős szerepet játszott a népművészet szeretete, a népdal, a népzene és a kézművesség ápolása. A Birinyi család által alapított, az ország egyik meghatározó, kisugárzó, sok tehetséget pályára állító, Csokonai-díjas népművészeti, népzenei műhelye, a Táborfalvi Közművelődési és Népzenei Egyesület vállalta a konferencia összefogását.

Platthy György meghatározó munkássága a népművészet alkalmazásának, pedagógiai módszereinek megismertetése terén nemcsak a nagyközségnek, a Dabasi járásnak, Pest megyének, de az egész országnak az iskolai vizuális nevelésben, a képiség és az esztétikum fejlesztése terén, és az ízlésformálásban jelentős szerepet játszik.

Figyelmükbe ajánljuk Platthy György Népművészet c. főiskolai, nívódíjas tankönyvét, mely a tárgyi népművészet minden ágában hasznos segítséget nyújthat a témával foglalkozóknak.

Tekintsék meg azEcset és katedra” című, Platthy György (1908-2003) festőművészről, unokája, Hámori Andrea által szerkesztett filmet:. https://youtu.be/E3yqfrFKklc (Glokalfilm)

Szeretettel várjuk a rendezők nevében az ország óvodapedagógusait, tanítóit, rajztanárait, valamint a népművészetet, vizuális kultúrát szerető minden érdeklődőt!