Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


 

A Míves Tojás Múzeum meghívására Zengővárkonyba látogattak
az Algyői Tojásműhely tagjai
 
„… művészet csak ott kezdődik, ahol együvé tartozó embereket együtt lehet találni!”
(Fülep Lajos)
 
zengovarkony1--816-x-612-.jpgAz országban egyedülálló kezdeményezés részeként az Algyői Tájházban folytatódnak a Tojásműhely foglalkozásai. A délutáni kézműves órákon a meghirdetett időpontokban 16-18 óra között az érdeklődők megismerkedhetnek a Kárpát-medence húsvéti ünnepkörhöz kapcsolódó népszokásaival, illetve megtanulhatják a hagyományos ’viaszolt’, azaz a méhviasszal és gicével írott hímes tojások elkészítését, az egyes motívumcsoportok szerinti tojásírást. A foglalkozásokat vezeti: Bereczné Lázár Nóra Magyar Kézműves Remek-díjas hímestojás-festő népi iparművész, a Népművészet Ifjú Mestere.
 
A Kulturális Örökség Napjai alkalmából 2011. szeptember 18-án a Míves Tojás Múzeum meghívására az Algyői Tojásműhely lányai Zengővárkonyba látogattak szakmai kirándulásra. A hajnali indulást követően 10 órától Hosszú László vezette körbe az érdeklődőket a zengővárkonyi egykori módos paraszti porta épületeiben, a község műemlék templomában, valamint más építészeti és kulturális nevezetességek között. A Szakrális Művészetek Hete keretében a Tojás Múzeum szakrális témájú díszített tojásokból összeállított alkalmi kiállítását tekinthették meg az érdeklődők, majd a tojásdíszítők hagyományos találkozóján nyilvános szakmai továbbképzéssel folytatódott a nap.
 
A résztvevőket és külön az Algyőről érkezett fiatal alkotókat köszöntötte dr. Nienhaus Rózsa, a zengővárkonyi Míves Tojás Múzeum alapítója, „Tojásdíszítő minták változásai” címmel pedig Csákányi Zoltán, a Hagyományok Háza néprajzi szakelőadója tartott érdekes előadást a gyimesi, somogyi és vizaknai tojásminták összehasonlításáról. Az Algyői Tojásműhely tagjai élményekkel és naprakész szakmai tudással térhettek haza a festői szépségű dunántúli községből.
 
Bereczné Lázár Nóra
Magyar Kézműves Remek-díjas hímestojás-festő népi iparművész,
a Népművészet Ifjú Mestere, az Algyői Tojásműhely vezetője