Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


 

Országos elődöntőben első helyezés
az Algyői Tojásműhelynek
 
 
algyoielsohelyezetttojasmuhely.jpgAz Emberi Erőforrások Minisztériuma, a Hagyományok Háza, a Népművészeti Egyesületek Szövetsége, a debreceni Kézműves Alapítvány, a Debreceni Művelődési Központ, valamint a Veszprém Megyei Népművészeti Egyesület X. Országos Ifjúsági Népi Kézműves Pályázatot hirdetett 11-25 éves fiatalok körében. A pályázattal a meghirdetők lehetőséget kívánnak teremteni a Magyarországon és az ország határain túli magyar nyelvterületen élő, a hagyományos kézműves tevékenységekkel foglalkozó fiatalok bemutatkozására, megmérettetésére, illetve hagyományápoló tevékenységük továbbfejlesztésére.
 
A Gyevi Art Kulturális Egyesület Algyői Tojásműhely tagjai: Bakos Dorina, Balázs Petra, Balázs Dóra, Pigniczki Kata, Klatka Eszter és Nacsa Izabella ’Hagyományos hímes tojások többféle technikával’ címmel pályáztak az országos megmérettetésen.
 
Az országos elődöntőre és eredményhirdetésre 2013. szeptember 14-én került sor Balatonalmádin, a Pannónia Kulturális Központ és Könyvtár épületében, ahol hímestojás-kategóriában az Algyői Tojásműhely első helyezést ért el. A díjátadón és kiállítás-megnyitón köszöntőt mondott Dr. Kontrát Károly, a Belügyminisztérium parlamenti államtitkára és Farkas Balázsné Petrikowsky Marianna, a Veszprém Megyei Népművészeti Egyesület elnöke. A fiatal alkotók kiállítása október 5-ig tekinthető meg.
 
A Tojásműhely díjazott pályázata ezt követően részt vesz az országos versenyben, kiállításra kerül az Ifjú Kézművesek Országos Kiállításán és a hozzá kapcsolódó Vándorlegény Konferencián Debrecenben, várhatóan november 8-9.-én.
 
A fiatal alkotóknak szívből gratulálunk és sok sikert kívánunk az országos zsűrizésre!
 
 
Az Algyői Tojásműhely a Mesterségek Ünnepén
 
 
algyoitojasmuhelymestersegek.jpgA Gyevi Art Kulturális Egyesület Algyői Tojásműhely tagjai szakmai kirándulás keretében 2013. augusztus 20-án, államalapító Szent István király ünnepén tekintették meg Budapesten, a Budai Várban a 27. Mesterségek Ünnepét.
 
A nemzetközi rendezvény idei témája a gyapjú volt, a külföldi díszvendég pedig Kirgizisztán. A több mint 800 kézműves mestert felvonultató seregszemle keretében mesterség-bemutatók, népi játszóházak, viselet-bemutatók, kézműves étkek kavalkádja, koncertek és szakmai előadások várták az érdeklődőket.
 
Az Algyői Tojásműhely tagjai személyesen találkoztak a hazai tojás-díszítőművészet kiemelkedő alkotóival, Berszánné Román Erzsébet budapesti, Báling Lászlóné nagypalli és Ágoston Endréné jánoshalmi tojásírókkal, tojáskarcolókkal, népi iparművészekkel, akiktől szakmai fortélyokat leshettek el a fiatal alkotók.
 
Bereczné Lázár Nóra, az Algyői Tojásműhely vezetője