Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


 

30 éves
a kecskeméti Népi Iparművészeti Gyűjtemény
 
 
„30 éves a Népi Iparművészeti Gyűjtemény
(közérdekű muzeális gyűjtemény, a Kecskeméti Kortárs Művészeti Műhelyek tagja)
 
1984. december 7-én adták át a műemléki védettséget élvező, 1793-ban épült tágas, boltíves épületben, az egykori „Serházban” a népi iparművészet országos jelentőségű és hatókörű gyűjteményét. A kezdetekkor a Népi Iparművészeti Tanács több évtizede gyűjtött, raktárakban őrzött alkotásaiból nyílt állandó kiállítás, ahol a híres mesterek, mint Kis Jankó Bori hímző, Kapoli Antal fafaragó, Gerencsér Sebestyén és Kántor Sándor fazekas mellett hangsúlyos helyet kaptak a színvonalasan dolgozó, a népművészetet megújító fiatal alkotók munkái is. A reprezentatív tárlat méltó módon mutatta be a népi iparművészet fő szakágait: a faragást, a fazekasságot, a hímzést, a szövést és a népi kismesterségeket.  Az állandó kiállítás mellett - melyet többször átrendeztünk, megújítottunk - hamarosan időszaki tárlatokat is rendeztünk és azóta is rendezünk a népi iparművészet legkülönbözőbb területeiről. Helyet adunk szűkebb környezetünk kiemelkedően tehetséges alkotóinak éppúgy, mint az ország távolabbi vidékein élő népi iparművészeknek, alkotó csoportoknak. Rendszeresek az iparművészeti, képzőművészeti vagy a design egyes területeit bemutató kiállítások is. Kuriózum a Zana Dezső archaikus kalotaszegi lakás- és öltözködéskultúrát megőrző magángyűjteményéből rendezett kiállításunk. Tárlataink megtekintésével hazai és külföldi vendégeink is megismerhetik a sokszínű és gazdag magyar népi kultúra legjavát.
Fokozatosan gazdagodik a saját néprajzi és népi iparművészeti gyűjteményünk is. Értékes hagyatékot is gondozunk, ilyen a már említett, kalotaszegi tárgyegyüttest bemutató úgynevezett Zana-gyűjtemény. Őrizzük és bemutatjuk a Kecskemét és környékének jellegzetes használati tárgyait tartalmazó Leviczky - gyűjteményt.
Kézműves foglalkozásokat és mesterség bemutatókat is tartunk. Különösen az általános iskolás korosztály körében népszerű ez, az ország minden részéből fogadunk csoportokat. A gyerekek számára nyaranta hagyományőrző táborokat hirdetünk. Különösen fontosnak tartjuk, hogy minél fiatalabb korban ismerjék meg a gyerekek az elmúlt korok népi díszítőművészetét. Kecskeméti középiskolások rendszeresen itt találkoznak népművészetünk jellegzetes tárgyaival.
A hangulatos belső udvarban is zajlik az élet: mesterségek bemutatója, népzenei műsorok, kemencében sült ételek kóstolója. Az idén elkészült egy boglyakemence is, amely fazekas munkák égetésére szolgál.
Országos pályázatokat, találkozókat, konferenciákat is rendezünk. A mézesbábosok, a tojásírók, a kályhások, a késesek és a bútorfestéssel foglalkozók emlékezhetnek ezekre a gazdag szakmai találkozókra. Népi iparművészeti zsűrizésnek is helyet adunk.
Intézményünkben lelt otthonra a több mint 60 éve folyamatosan működő Kecskeméti Díszítőművész Kör. Közel két évtizede minden héten itt találkozik és végzi hagyományőrző alkotó munkáját 30-40 asszony.
2010-ben Kecskemét Közművelődéséért Díjban részesült a gyűjtemény közössége.”
 
Kriskóné Dávid Mária
etnográfus, gyűjteményvezető
 
„A Kecskeméti Kortárs Művészeti Műhelyekhez tartozó műhelyek ebben az évben fontos évfordulókat ünnepelnek, a Forrás című folyóirat márciusban ünnepelte negyvenötödik születésnapját, a Nemzetközi Zománcművészeti Alkotóműhely nyáron emlékezett meg a negyvenedik alkotótelepéről, és a Nemzetközi Kerámia Stúdió is fontos kerek évforduló felé közelít. A most harminc esztendős Népi Iparművészeti Gyűjtemény jól illeszkedett be az említett műhely-együttesbe, ezt már eddig is rendezvények sora bizonyítja, így a januárban megrendezett, sokak által látogatott Tóth Menyhért-kiállítás, a Grecsó - testvérek estje, még tavaly, s így tovább, sorolhatnánk a példákat. De legalább ennyire fontos az alaptevékenységük, a rájuk bízott gyűjtemény őrzése, feldolgozása, bemutatása és gyarapítása, nem beszélve a hagyományos népi iparművészeti tevékenységek tanításáról. Ez a már említett iparművészeti műhelyek mellé állítja a Népi Iparművészeti Gyűjteményt, s megteremti az eddiginél szorosabb együttműködés lehetőségét is.”
 
Füzi László
a Kecskeméti Kortárs Művészeti Műhelyek
ügyvezető igazgatója