Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


A rokka és a gyapjú mestere megpihent.

 

A Dorogi Ipartestület szomorúan, fájó szívvel tudatja azokkal a kisiparos társainkkal, akik az elmúlt években a különböző kézműves kiállításokon, termékbemutatókon, pályaválasztási tanácsadásokon találkoztak Németh László Aranykoszorús mesterrel, hogy 2018. november 3-án, életének 84. évében türelemmel viselt rövid szenvedés után elhunyt.

Németh László a Dorogi Ipartestület tagjaként, már mint nyugdíjas 22 évvel ezelőtt kezdte meg gyapjúfeldolgozó kisipari tevékenységét.

Alapszakmájában lakatosként az 1970-es években mint kisiparos is dolgozott mellékfoglalkozásként. Már akkor is együtt élt az iparos közösséggel, és mint az esztergomi KIOSZ alapszervezet tízes bizalmija segítette a közösség munkáját, mint lakatos mester is.

Az ipari kézművességhez azonban mindig is vonzódott, és a családból hozott vonzódása, kapcsolata a gyapjúval nyugdíjazása után teljesedett ki igazán. Valódi családi vállalkozást alakított ki felesége, gyermekei bevonásával.

A házaspár kezdetben Esztergomba járt piacra, kiállításokra. Aztán híre ment termékeik jó minőségének, érkeztek a meghívások például Visegrádra, Szombathelyre, a Hortobágyra, Jászberénybe, Solymárra, és sok más helységbe ment ahová hívták – és sokfelé hívták –, így szülőhelyére, Tápiószecsőre és lakhelyének Esztergomnak Híd Vásárára.

Szakmai elismerései között szerepel az ezüst-, illetve aranykoszorús mesteri cím, IPOSZ Díj, vásárdíjat kapott – kétszer is –, Szombathelyen 2005-ben elnyerte a Pünkösdi Kézműves Vásár különdíját, a 2006-os országos seregszemlén a Magyar Kézműves Remek elismerést, az elmúlt esztendőben átvehette az Ipartestületek Országos Szövetsége által alapított Magyar Kézművességért Díj arany fokozatát. Nagy örömére Tápiószecső Kitüntető elismerését is megkapta.

Nagy hangsúlyt fektetett a gyapjú népszerűsítésére, a szakma további életben tartására. Alkalmanként gyerekzsivajtól volt hangos a műhelye a látogató gyerekektől, akik élvezték a látványt, váratlanokat kérdeztek a látogatóba érkező óvodás, iskolás csoportok. Az aranykoszorús mester mindig tudott válaszolni.   

Munkássága, emberi magatartása, közösségi munkája méltó elismerést vívott ki mind emberi, mind szakmai tekintetben. A család gyászában osztozik a Dorogi Ipartestület tagsága, emlékét örökké megőrizzük. Nyugodjál békességben, reméljük a rokka nemsokára tanítványaid által hamarosan újra pörögni fog…

Dorog, 2018.11.07.                                                              

Dorogi Ipartestület Elnöksége