Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Mucsy Iván

kertész mérnök, kerttervező, mézeskalács készítő

1927 – 2014

 

mucsy-geza-es-mucsy-ivan-foto-haszon-agrar-magazin.jpgMucsy Iván 1927-ben született Békésen. Középiskolai tanulmányait a Nagyváradi Magyar Királyi Gábor Áron Hadapródiskolában kezdte. Részt vett  Budapest ostromában, majd szovjet hadifogságba került. Ezt követően érettségizett, majd felvételt nyert az Agrártudományi Egyetem Kertészeti Főiskola Karára. Innen harmadéves korában származása miatt kitiltották. Egyetemi tanulmányait csak az 1963. évi rehabilitációját követően tudta folytatni és kertész mérnöki diplomát szerezni. Közben segédmunkásként, majd tervezőként dolgozott a Kohóipari Minisztérium Tervező Irodájában. Diplomájának megszerzését követően kerttervező volt a Kertészeti Kutató Intézetben egészen nyugdíjba vonulásáig.

Már nyugdíjas volt, amikor legkisebb fia, Mucsy Géza révén megkedvelte a mézeskalácsosságot, és 1997-ben egyszerre szerezték meg a mézeskalács készítő szakképesítést.

Ezt követően szinte haláláig együtt dolgozott fiával. Közösen készítették az egyre szebb mézeskalács ajándék,- és dísztárgyakat, amelyeket Mézga Mézes néven családi Bt keretében forgalmaztak. Az évek során a hagyományos mézeskalács készítésre alapozva saját elképzelésekkel, díszítésekkel, motívumokkal alakították ki egyéni stílusukat.  Megtanulták, hogy mézeskalács szinte minden alkalomra készíthető, adható: esküvőre, keresztelőre, születés- és névnapra, anyák napjára, gyereknapra, Húsvétra, Mikulásra, Karácsonyra, de kelendő céges ajándékként is. Munkájukat számos zsűrizett termék is fémjelzi.

Mézeskalácsaikat mindig maguk értékesítették. Kezdetben csak kézműves vásárokra, fesztiválokra jártak, majd a saját honlap elkészültét követően egyre jelentősebbé vált internetes megkeresésük. Valószínű ennek köszönhetően egyedi mézeskalács díszeik szerepeltek már különböző színházak (pl Nemzeti Színház, Vígszínház, Bárka Színház) darabjaiban, sőt a TV-ben is a „Szeretlek Magyarország” és „Nagy Duett” műsorban. Mesterségüket bemutatták televízió- és rádió műsorokban, és interjú készült velük a Haszon Agrár folyóirat 2011/4. számában is.

A Mézga Mézes mézeskalácsok minden évben megtalálhatók a Táncház találkozón, a Mesterségek ünnepén, Óbuda Napján, a Bajai Halászlé-főző ünnepen, sőt a Borfalu kínálatában is.  Termékeiket Luxemburgban, Franciaországban, Németországban is megismerték.

Rendszeres résztvevői az AMKA által, az IPOSZ és a BKIK Kézműipari Tagozata együttműködésével szervezett Magyar Kézművesség éves pályázatainak, illetve a Betlehemi jászol pályázatoknak, amelyek eredményeként megrendezett kiállításokon mindig gyönyörködhettünk egyedi mézeskalácsaikban

Ismertségüket csak növelte, hogy mindketten tagjai lettek a Bajai Kézműves Egyesületnek, a Néprajzi Múzeum Baráti Körének és a családi Bt, már az 1998. évi megalakulásakor a Budapesti Kereskedelmi Ipari Kamarának is.

Mucsy Iván halálával a mézeskalács készítő szakmát is nagy vesztesség érte, Géza fia most már egyedül folytatja a közösen megkezdett munkát.

Emlékét tisztelettel megőrizzük.