Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Néhány nappal 70. születésnapja előtt – elhunyt

HOTTER JÓZSEF

pécsi könyvkötő mester, Alapítványunk elnöke. Temetése 2003. január 2-án történt.

hotter-jozsef-2003.01.02.jpgHotter József egyike volt azoknak az iparos vezetőknek, akik egy-egy közösség kialakítása és összetartása érdekében – régi jelzőt használva – társadalmi munkát vállalva önzetlen szolgálatot teljesítettek; ugyanakkor figyelemmel kísérték, és igyekeztek lépést tartani azokkal a változásokkal, amelyek a 90-es évek eleje óta a magyar társadalmi és gazdasági életben is bekövetkeztek. Kevesen tudták, de eredeti szakmája szerint operaénekes, az 1959-ben megalakult pécsi operatársulat alapító magánénekese volt.

Hotter József az ország első szakmai ipartestületének, a Könyvkötők Országos Ipartestületének alapító elnöke volt (amely tisztségről néhány héttel halála előtt mondott le); a KIOSZ Országos Vezetősége által 1981-ben létrehozott, később az IPOSz Országos Elnöksége mellett működött Országos Kisipari Kézműves Tanács (OKKT) alapító tagjai közé tartozott, majd az első elnök, Bartha Lajos ötvösművész visszavonulása után egy évtizeden keresztül annak elnöki tisztségét is betöltötte; hosszú éveken keresztül tagja volt az IPOSz Országos Elnökségének, valamint Felügyelő és Etikai Bizottságának; 1993-ban pedig őt kérte fel és bízta meg az IPOSz vezetése A Magyar Kézművességért Alapítvány elnöki funkciójának ellátásával.

Olyan vezető volt, aki tehetséges, értelmes, törekvő, fiatalabb iparosokat, kézműveseket gyűjtött vezető-társnak maga köré, és hagyta önállóan dolgozni, kibontakozni őket. Nem kívánt állandóan szerepelni, előtérben lenni, tudta, hogy Pécsről nem lehet egy országos szerveződés napi, gyakorlati irányítását végezni; de ameddig betegsége engedte, minden fórumon megjelent, és képviselte az adott közösség országos szintű szakmai, képzési, együttműködési és más területeken megfogalmazott érdekeit, ahol és amikor erre szükség volt.

Sokrétű élettapasztalata, jóindulatú észrevételei, praktikus tanácsai, egyénisége és szarkasztikus humora hiányozni fog.

Nyugodjék békében, emlékét tisztelettel megőrizzük.