Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


 

Elment A Szegedi Papucs-készítő Mester…
 
 
ratkai.jpg2011. március 8-án, életének 98. évében meghalt Rátkai Sándor szegedi papucs-készítő, a Népművészet Mestere.
 
Megtisztelő volt számunkra – A Magyar Kézművességért Alapítvány és kiállításaink minden résztvevője számára –, hogy idős kora ellenére, számtalan szakmai siker elérése után is fontosnak tartotta részvételét az általunk meghirdetett pályázatokon és kiállításainkon.
 
Büszkék vagyunk arra, hogy ismerhettük őt, és arra különösen, hogy 2008-ban rendezett nyári kiállításunk ünnepélyes megnyitóján, a Vajdahunyadvárban tőlünk vehette át utolsó országos elismerését, a pályázatra küldött és a zsűri által kiemelkedő színvonalúnak ítélt szegedi papucsaiért.
Büszkék vagyunk, hogy emlékezetes napot, örömteli perceket szerezhettünk neki, mert miközben 95 évesen, egyik kezével botjára támaszkodva, másik kezével fiába karolva, meghatottan jött ki díját átvenni, a megnyitó több száz fős közönsége vastapssal fejezte ki elismerését, megbecsülését, szeretetét a legidősebb résztvevőnek, a szegedi papucs-készítés mesterének.
 
Sándor bácsi a hagyományok tiszteletét, a szakma szeretetét, kiemelkedően magas színvonalú ismeretét és művelését bizonyította egész életével, alkotói tevékenységével – amelynek során a népművészet területén elérhető legmagasabb kitüntetést: a Népművészet Mestere címet is megkapta.
 
Rátkai Sándort 2011. március 21-én kísérték utolsó útjára Szegeden a Dugonics temetőben.
 
Emlékét tisztelettel megőrizzük!