Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


id. Bartha Lajos
(1930-2009)
 
 
Kép 2009. január 2-án életének 79. évében, hosszú betegség után elhunyt Bartha Lajos ötvös iparművész, Alapítványunk volt társelnöke és örökös tiszteletbeli elnöke.
 
A nemzetközi hírű mester egy ötvös dinasztia megalapítója volt, felesége és mindhárom gyermeke is ezt a hivatást választotta. Abban az időben kezdte a mesterséget, amikor az igazán míves ékszerek előállításához szükséges alapanyagok, nemesfémek a kor törvényeinek értelmében nem álltak szabadon rendelkezésre. Neves mesterek műhelyében tanulta a szakmát, mielőtt feleségével közösen 1954-ben megnyitotta önálló műhelyét. Szakmaszeretetét, elkötelezettségét bizonyította, hogy a "magánszektorban" dolgozókat érintő akadályok, nehézségek ellenére kitartott e gyönyörű mesterség mellett. Egyénileg és családtagjaival együtt hazai és külföldi kiállítások rendszeres, elismert résztvevője volt, több száz újságcikk szólt eredményeikről. Számos vallási témájú alkotását a Vatikáni Múzeumban ma is őrzik. 1964-ben az ipar kiváló mestere lett, 1967-ben ő kapott állami felkérést a magyar Szent Korona első másolatának elkészítésére, ami a Nemzeti Múzeumban volt látható. Számtalan elismerése közül csak néhányat említve: 1987-ben a Munka Érdemrend bronz fokozatát, 2000-ben az IPOSZ legmagasabb kitüntetését: az IPOSZ-Díjat és ugyanekkor az Aranykéz Kézműves Szakmai Díjat, 2005-ben pedig a Kézműipar Szolgálatáért elismerést vehette át.
 
Sokat tett az ötvös, nemesfémműves szakma szerveződése érdekében. A megalakult országos szervezet elnökévé választották, több mint 20 évig az országos mestervizsga-bizottság elnöke volt, és komoly szerepet játszott az itthon megrendezett nemzetközi ötvös-ékszer-kiállítások elindításában, szervezésében. Az ötvösségről az emberen keresztül című saját kiadású könyvében az önéletrajzi elemek mellett a hazai ötvös szakma elmúlt 60 évének nehézségeit is megismerhettük.
 
Saját szakmája mellett kiterjedt a figyelme a művészi kézműves szakmák egész körére is. Kezdeményezésére alakult meg 1981-ben a KIOSZ Országos Kisipari Kézműves Tanácsa (OKKT), aminek az első 4 évben elnöke, a második 4 évben elnökhelyettese, majd tiszteletbeli elnöke lett. Az OKKT szellemi örökségét A Magyar Kézművességért Alapítvány vitte, viszi tovább, amelynek 1994-ben történt megalapítása óta társelnöke, 2003-tól pedig örökös tiszteletbeli elnöke volt.
 
Emlékét megőrizzük !