Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Barsi Hajna emlékére

2020. január 30-án, életének 61 évében tragikus körülmények között Sályban elhunyt Barsi Hajna néprajzkutató, a korábbi Magyar Művelődési Intézet Népi Iparművészeti Osztályának volt vezetője, országos textiles pályázatok zsűrijeinek állandó, megbecsült tagja. Joggal tartották róla, hogy a különböző magyar tájegységek gazdag hímzéskultúráját nem csak kiválóan ismerte, hanem motívumaik alapján tévedhetetlenül fel is ismerte.

Az 1980-as évek közepétől a Magyar Művelődési Intézet képviselőjeként részt vett az IPOSZ Országos Kisipari Kézműves Tanácsának munkájában, A Magyar Kézművességért Alapítvány megalakulása óta pedig, negyedszázadon keresztül állandó, megbízható tagja volt az Alapítványunk nyári és téli pályázati anyagait elbíráló szakértői zsűrinek egészen 2018 decemberéig.

Munkahelyi, magánéleti problémák mellett egészségügyi gondokkal is küzdött, főként élete utolsó évtizedében, imádott szülei (Barsi Ernő néprajztudós, zenepedagógus, zenetörténész és felesége, sz. Varsányi Ida zenetanár) halála után.

A tárgyalkotó népművészet több területére kiterjedő, a környezetével szívesen megosztott tudása, szakértelme, észrevételei és fanyar humora hiányozni fog!

Hamvait szűk családi körben Győrben helyezik örök nyugalomra.

 

Őszinte szívvel kívánjuk meggyötört testének és lelkének: nyugodjék békében!