Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Alapítványunkat 1993-ban az Ipartestületek Országos Szövetsége (IPOSZ) alapította, a Fővárosi Bíróság 1994 májusában jegyezte be, azóta foglalkozunk a természetes anyagokat felhasználó, a tárgyalkotó népművészetet (avagy népi kézművességet) és kézműves iparművészetet magába foglaló művészi kézművességgel, kihalófélben lévő szakmák, mesterségek képviselőivel; a kézművesség hagyományainak megőrzésével és továbbvitelével, mai értékeinek bemutatásával és népszerűsítésével. Kuratóriumunk megbecsült szakemberekből áll, akik hosszú évek óta bizonyították elkötelezettségüket a kézművesek felé.

Tevékenységünk leglátványosabb részét a kézművesek bemutatkozási lehetőségeinek érdekében rendezett évi két országos kiállításunk jelenti. 

amka_iparmuveszeti-muzeum---megnyito-2004.jpgNyári kiállításainkat minden évben kettős tematikájú pályázat előzi meg. A pályázatok és a válogatott anyagukból rendezett kiállítások egyik része szabadon választott, kötetlen tematikájú: napjaink kézműves remekeit, használati és dísztárgyait mutatja be; másik része azonban konkrét témák feldolgozására inspirálja az alkotókat: a magyar történelem egy-egy kiemelkedő alakját és korának kézműves tárgykultúráját idézi fel, vagy pl. a magyar mondák és mesék, a zene, a reneszánsz stb. világát jeleníti meg – kézműves szemmel.

Ezeken a kiállításokon évről évre két vándordíjat is átadtunk: 1994 és 2015 között az Aranyfokos Kézműves Vándordíjat és 2000-től napjainkig a Kristály Kézműves Vándordíjat. E vándordíjak rangját az adja, hogy a kiállítók titkos szavazás útján maguk közül választják ki azokat az alkotókat, akinek a bemutatott munkáját a legszebbnek találják. 

amka_neprajzi-muzeum---2014.jpgTéli kiállításainkat Betlehemi jászol címmel Karácsony környékén, a betlehemi jelenet szereplőit ábrázoló, a betlehemezés tárgyi hagyományait, az adventi és karácsonyi ünnepkör népszokásait felelevenítő, vagy az ünnepkörhöz bármilyen módon kapcsolódó alkotások készítésére kiírt pályázat válogatott anyagából rendezzük meg.

Az elmúlt 25 évben nyári kiállításainkon eddig közel 6000, a Betlehemi jászol kiállításokon pedig közel 3500 hazai és határon túli magyar alkotó és alkotóközösség vett részt. Olyan helyszíneken biztosítottunk számukra bemutatkozási lehetőséget, mint pl. a Hadtörténeti Múzeum, az Iparművészeti Múzeum, a Vigadó Galéria, a Néprajzi Múzeum, a Vajdahunyadvár-beli Magyar Mezőgazdasági Múzeum, az Országos Széchényi Könyvtár, a Bartók 32 Galéria, az MVSZ Székháza, a Magyarság Háza, a Duna Palota, a keszthelyi Balatoni Múzeum és a Festetics Kastély Hintómúzeuma, az Esztergomi Vármúzeum, a Tatai Vármúzeum, a Kőszegi Vármúzeum, a pécsi Dómmúzeum és a veszprémi Szaléziánum.

amka-bemutatkozo-kepcsik-felirattal.jpg

Pályázataink anyagát a kiállításokra neves iparművészekből és néprajzkutatókból álló szakértői zsűri válogatja.

amka-albumok.jpgKiállításaink anyagáról 2002 óta adunk ki reprezentatív háromnyelvű fotóalbumot, melyekben minden kiállító egy-egy alkotásának tárgyfotója szerepelt.

Saját kiállításainkon túl hazai és külföldi kiállítások, konferenciák, szakmai rendezvények előkészítésében, szervezésében is közreműködtünk, kézműveseink rendszeresen megjelennek mesterség-bemutatóval összekötött hagyományőrző rendezvényeken és kézműves vásárokon.

amka_100-jaszol---2018.jpgAz Alapítványunk által szervezett külföldi megjelenések sorában kiemelt helyet foglal el a Rómában évente megrendezésre kerülő 100 jászol című nemzetközi kiállítás, amelyen 1993 óta képviselik hazánkat kézműveseink.

Szervezésünkben jutottak el alkotók Pompei-ben, San Francisco-ban, Pekingben, Új-Delhiben, Osakában, Firenzében, Szentpéterváron, Fukuokában rendezett nemzetközi kiállításokra, valamint az ENSZ bécsi, Karácsony előtti jótékonysági vásárára. 2017-ben az Arany János emlékév keretén belül kézműveseink bemutatkozhattak a Nagyszalontán rendezett Arany-napokon is.

Szakmai kapcsolatainknak köszönhetően számos alkalommal vettünk részt a kézművességet érintő előterjesztések, jogszabálytervezetek véleményezésében.

Kézművesek című hírlevelünk 1996 és 2014 között látta el olvasóinkat információkkal, majd az internet terjedésével ezt a funkciót fokozatosan vette át 2008 óta naprakész híreket, tájékoztatókat tartalmazó honlapunk, és 2011 óta működő Facebook-oldalunk.