Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


A KISS ÁRON MAGYAR JÁTÉK TÁRSASÁG

tisztelettel meghívja

„Egy hazában…”

népviseletes babák kiállításának megnyitójára

Zorkóczy Miklósné Lázi Éva,

a Népművészet Mestere

munkáiból – és fájdalmunkra – emlékére

2015. április 11-én, szombaton 12 órára

a Társaság kiállító termébe: 1114 Bp. Orlay utca 2/b.

zorkoczy-emlekkiallitas-2015.jpg

A megjelenteket köszönti

dr. Györgyi Erzsébet társasági elnök,

a kiállítást megnyitja

Keglovich Ferencné, a Magyar Bababarátok Egyesületének elnöke

Zorkóczy Éva – video felvételen -- közöttünk lesz,

alkotói hitvallását meghallgathatjuk, megtekinthetjük a róla készült felvételekről.

 

Kiállításunkkal egyúttal Zorkóczy Éva alkotásainak –

mintegy 75 néprajzi hitelességű hazai népviseletes babának –

állandó kiállításon bemutatásához keressük a lehetőséget.

 

Zorkóczy Miklósné Lázi Éva

1939-2015

népi iparművész, majd mesterremek díjas, végül népművészet mestere címmel kitüntetett alkotó. Közel száz 50 cm-es babán mutatja be a hazai népviseleteket, magyar mellett német, délszláv, szlovák, román, cigány női és férfi öltözeteket. A textilbabákat is maga készítette, kialakításukban törekedett az egyes vidékek antropológiai sajátosságainak ábrázolására is. A viseleteket néprajzkutatókkal konzultálva, a néprajzi szakirodalom és gyűjtemények forrásként felhasználásával, vidéki kutatások nyomán készítette el különleges gondossággal és hűséggel, köztük sok olyat, amely teljes öltözetként életnagyságban egyetlen múzeumban sem látható. Saját alkotású gyűjteményét országszerte bemutatta kiállításokon múzeumokban, művelődési házakban, kiállítótermekben. Művészeti tapasztalatait megosztotta a Kiss Áron Magyar Játék Társaság "Róza baba" alkotói körében, amelyben népi iparművész ranghoz segítette több tanítványát.

"A magyar népviselet igen árnyaltan, gyengéd jelzésekkel vezet át az életen a leányságtól az öregségig. Az úgynevezett állapotjelzők pontosan meghatározzák a kort, családi állapotot, vagyoni, vallási hovatartozást." "Tevékenységem legértékesebb része, hogy képes vagyok "babásítani" a viseleteket, ami azt jelenti, hogy arányosan kicsinyítve kell mindent elkészíteni." Így jellemezte saját munkásságát az élete 75. évében január elsején elhunyt Alkotó. Társaságunk kiállító termecskéjében ez a kiállítás volt az első 2012-ben, akkor öt hónapig gyönyörködtette látogatóit. Jelen kiállítással -- amelynek bemutatásával egyúttal keressük azt az intézményt, amelyben méltó állandó helye lenne a babáknak -- adjuk meg a tiszteletet életműve előtt.

 

Gyermeksarok

 

Kiállítótermünkben a gyermekeket játszó sarok: babaszoba, babakonyha, textilbabák, maci, megpakolható teherautó is várja!