Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Kunsági kiállítóház Kunhegyesen

2008.11.09
Kunsági kiállítóház Kunhegyesen
 
Kép 2008. augusztus vége óta fogadja látogatóit Czupp Pál kunhegyesi fafaragó népi iparművész - saját házában kialakított - Kunsági kiállítóháza.
 
Czupp Pál egy állandó kiállítási lehetőség megteremtésén már régóta törte a fejét, miután megszállott néprajzi gyűjtő, és az elmúlt évtizedek alatt Kunhegyesen és környékén összegyűjtött különféle tárgyait, eszközeit már egyre nehezebb volt elhelyeznie. Emellett 1990 óta fafaragással is foglalkozik, és folyamatosan gyarapodó alkotásai tárolásakor ugyanezzel a gonddal szembesült.
 
A kiállítóház ötlete akkor kapott lendületet, amikor a helyi önkormányzat szakmai segítségével sikeresen pályázott a Leader+ program keretében egy olyan létesítmény megvalósítására, amely  turistacsalogató látványosságként szolgál a Tisza-tavat felkereső hazai és külföldi vendégeknek.
A 180 négyzetméter alapterületű családi házból 120 négyzetmétert tesz ki a földszinten lévő öt és a padlástéri egy kiállítóterem, míg a klasszikus lakrész 60 négyzetméterre szűkült össze a feleségével élő népi iparművésznek. Egy teremben csak fafaragások láthatók, egyben a Kép pásztorélet relikviái tekinthetők meg, míg a többiben porcelánból készült tárgyak, cserépedények, fából és fémből készült háztartási eszközök sorakoznak.
 
A látogatókat az eredeti szakmáját tekintve állattenyésztő üzemmérnök Czupp Pál személyesen kalauzolja "mini múzeumában", ahol lehetőség van a fafaragás műveletének megtekintésére és szép, faragott használati és dísztárgyak vásárlására is.
A Kunhegyesen, az Arany János utca 69. szám alatt található kiállítóház telefonon (06/59/326-067) történő előzetes egyeztetés után kereshető fel, a belépés ingyenes.
Forrás: MTI