Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Kopjafák, a kultúra követei

2009.01.01
Kopjafák, a kultúra követei
 
 
Kép Életünk üzenet, fontos, hogy mit üzenünk – mondta az Alsóörsi Csipkeműhely szakmai irányítója, Szuper Miklósné Judit azon az ünnepségen, melynek keretében egy – egy kopjafa felavatására került sor a református műemléktemplom előtt, majd egy nappal később, augusztus 20-án, a katolikus templom kertjében is.
 
Az ő ötlete nyomán nyílt meg ugyanis annak a lehetősége, hogy erdélyi magyar népművészek balatoni alkotótáborban vegyenek részt. Az egy hétre szóló meghívást Csíkszereda, Kalotaszeg, Háromszék népművészei örömmel fogadták. A táborban töltött napok alatt faragták ki évszázados hagyományaik őrzőit, a kopjafákat, mintegy leróva tiszteletüket Alsóörs polgárai előtt. Készült egy Úr asztala terítő is, ami az idő rövidsége miatt csak utólag, szeptember végén került helyére, a református templomba.
 
Ezek az alkotások a magyar kultúra egységét, oszthatatlanságát, és az alkotók elkötelezettségét szimbolizálják – mondta Hebling Zsolt polgármester, név szerint is méltatva a mesterek munkáját:Kép
Szilágyi Erzsébet kiváló mesterhímző – a terítő tervezője és kivitelezője – a kalotaszegi Bokréta Népművészeti Egyesület tagja.
Szatmári Ferenc fafaragó Csíkszeredáról, a Romániai - Magyar Népművészeti Egyesület elnökeként fogja össze az alkotókat.
Farkas Róbert – a katolikus templomkertben álló kopjafa megálmodója – kiváló fafaragómester, aki Kézdivásárhelyről érkezett. Haranglábak, székelykapuk, kopjafák sokasága dicséri keze nyomát, köztük a pécsi egyetem parkjában is.
A bánfihunyadi kiváló fafaragómester, Kudor István művei számos országba eljutottak, most Alsóörs református temploma elé is. Ő volt az, aki felleltározta a kalotaszegi falvakban talált kincseket, mert azt vallja, hogy a múlt megismerése és őrzése kötelességünk, hiszen örökségünk által többek leszünk.
Kalotaszeg örökségét a Bokréta Egyesület elnöke, Kovács Pali Ferenc kiváló mester őrzi. A mátói művész népi bútorokat fest.
 
Kép Hebling Zsolt polgármester nemcsak az alkotóknak mondott köszönetet, hanem az egyházi vezetőknek, József atyának és Rásky Miklós református lelkipásztornak is, akik befogadták és megáldották a két kopjafát. Elismerését tolmácsolta továbbá a kivitelezőknek:
- az alapanyagot biztosító Bicsér Lajos helyi vállalkozónak,
- a megmunkáláshoz szükséges szerszámokat rendelkezésre bocsátó Konrád Zoltánnak (Bérgép),
- a vörös kő talapzatot készítő Hebling László kőműves mesternek
- és a TEMÜSZ munkatársainak, akik Ferenczy Gábor alpolgármester irányításával a kopjafákat felállították, melyekre hamarosan felkerültek a kegyelet koszorúi is.
 
Az ünnepi ceremónián jelen volt a Szlovákiai Magyar Koalíciós Pártok elnöke, Csáky Pál parlamenti képviselő és a felvidéki testvértelepülés, Kalász község képviseletében Balázs János polgármester is, aki az egy évtizede tartó kulturális- és sport vonatkozású együttműködés keretében rendszeresen ellátogat – ahogy ő mondja - a példaértékeket képviselő alsóörsi rendezvényekre.
 
Horváth Piroska