Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


KF &T KFT GALÉRIA & Klub

Kézműves alkotók kiállítása a KF&T Kft Galéria & Klubban

 

A nyár végén, augusztus 25. – szeptember 19. között, négy kézműves alkotó munkáit láthatták az érdeklődők Újbudán a Bocskai úti KF &T Kft Galéria & Klubban. A Magyar Kézművességért Alapítvány elnöke, Fábry Zoltán, valamint kézműves alkotótársai, név szerint - Lukács Gábor intarziaművész, Rónaszegi János tűzgrafikus és Ágoston Zsolt fafaragó, középiskolai tanár, alkotásaiból nyílt időszakos  időszakos kiállítás. 

fb_img_1600877970612.jpg

A kiállítás megnyitó ünnepségén, Fábry Zoltán A Magyar Kézművességért Alapítvány (AMKA) elnöke nyilatkozta „fával foglalkozni maga a csoda”, a természet számtalan játékos formát hoz létre és az alkotó ember nyitott szemmel járva észreveheti, sőt kis technikai segítséggel megfogalmazhatja benne gondolatait. A 73 éves mester 1947-ben született Budafokon. A mai napig rendszeresen vesz részt országos fafaragó táborokban. Munkái megtalálhatóak magán és közgyűjteményekben. Jelenleg Újbudán él és alkot, közelebbről a Szentimre városrészben.

20200923_184015.jpg

Ágoston Zsolt, fafaragó, középiskolai tanár, családtagjaival közösen dolgozik és többféle technikát alkalmaznak alkotásaik létrehozásakor. Budapesten, 1964-ben született. „Amióta tudattal él a képző- és iparművészet, a zene szeretete vonzotta.” A „szép szeretetét” a szülői házban kapta dédszüleitől, nagyszüleitől és szüleitől. A „szülői házban” ötévesen tanult először faragni, rajzolni, linót metszeni, festeni és agyagozni. Nagyapja mellett, igen korán „belekóstolt” az intarziakészítés rejtelmeibe. Faipari Mérnöki Karon végzett.

fb_img_1600878002553.jpg

Lukács Gábor intarziaművész 1976-ban született Budapesten. 1996 óta foglalkozik intarziakészítéssel. „Antik bútor restaurátor műhely” - ben tanulta meg a szakma alapjait, majd fejlődött a technikája, tudása és szakmai tapasztalata.  Fő érdeklődési köre a motorsport, de egyre több gondolati kép fogalmazódik meg benne. Szeretné elérni, hogy az emberek felismerjék, ez a mesterség nem halt ki és továbbra is van helye a képzőművészetben. az önkifejezés egyik formája, ami épp oly különleges, szép és elgondolkodtató, mint más művészeti forma.

Rónaszegi János tűzgrafikus 1946-ban született Budapesten. 1976-ban kezdett el tűzgrafikával foglalkozni a saját maga által készített égető szerkezettel mongóliai kiküldetése alatt. Fatáblára égetett képeinek témája történelmi személyiségek portréi, állatok, növények. Évek óta rendszeres résztvevője a Magyar Kézművességért Alapítvány (AMKA) kiállításainak, ahol már több alkalommal, különdíjjal ismerték el alkotásait.

Az alkotómunka „örömforrás”, ami éltet és megtart… – idézek a megnyitó ünnepségen elhangzott szavakból. A kiállítás látványa önmagáért beszélt, a természetes fából készült alkotások varázsa, a gondolatok kifejező ereje, a fa illata, látható módon, meghatottsággal töltötte el a megnyitón résztvevő közönséget. Családias, mondhatni bensőséges hangulatban folyt az ünnepi megnyitó, ahol a közönség kérdezhetett az alkotó kézművesektől és az őszinte válaszok hallatán azt hihette az érdeklődő néző, hogy mindenki mindenkit jól ismer, pedig ez a hangulat a kiállítás légköre a nagyszerű alkotásoknak volt köszönhető.

 

Budapest, 2020.szeptember 30.                                                                                                                 Ágoston Zsolt