Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


 

Több mint ötven kiállító, több mint száz mesterhangszer
a Művészetek Palotájában
 
 
Megnyílt a Magyar Hangszertörténet – Liszttől napjainkig című kiállítás a Művészetek Palotájában. A több mint ötven készítő több mint száz mesterhangszerét felvonultató tárlat a Müpa három helyszínén majd három héten keresztül tekinthető meg.
Az ünnepélyes keretek között tartott megnyitón beszédet mondott Csonka András, a Müpa vezérigazgató-helyettese, Lendvai Tamás, a Hangszerészképző Iskola igazgatója, Zsoldos Dávid, a Fidelio Média alapítója, Semmelweis Tibor, a mestervizsgabizottság elnöke valamint Domonkos Máté, a kiállítást szervező Hangszerkészítők Szövetségének elnöke.
A rendezvényen a nagy magyar hangszerkészítő elődök munkásságával is foglalkoztak a szervezők, bízva abban, hogy az egykoron világhírű hangszerészeink újra visszakerülnek a zenei köztudatba.
 
 
A szakmai megnyitón a megrendítő érzelmek is teret kaptak – díjak és kitüntetések kerültek átadásra. A magyar hegedűkészítés legendás alakja, a több nemzedéket tanító Lakatos Ferenc perceken át tartó vastaps keretében vette át az életműdíjat. Életműdíjban részesült még Kovács Lajos is. Aranykoszorút vehetett át Romanek Tihamér, ezüskoszorút kapott Budavári Attila és Guminár Tamás.
 
mupa_dijatado.jpg
   
A kiállítás három helyszíne: a Zászlótérben a vonósok, a historikus és népi instrumentumok, a Fesztivál Színház előtti térben a fúvósok, az oszloptérben pedig a zongorák, orgonák, hárfák és a lantcsembaló láthatók. A hangszerek egy része a kiállítás alatt cserélődik. A XXI. század technológiáját is alkalmazták a szervezők, két displayen további háttéranyagokat tekinthetnek meg a látogatók.
 
 
A kiállítás október 22-éig tekinthető meg.