Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Aranykor

címmel
 
Professor emeritus
Fekete György
Kossuth-díjas belsőépítész, iparművész, a Magyar Művészeti Akadémia elnökének alkotásaiból
 
május 8-án (szerdán) 15 órakor nyílik kiállítás a DMK Belvárosi Galériájában (Kossuth u. 1.).
Életmű-kiállításán azokat a famozaik kompozíciókat, grafikákat, tárgyakat, kisplasztikákat, könyveket és illusztrációkat mutatjuk be, melyek nem köthetőek szigorúan a belsőépítészeti tervező tevékenységéhez.
Köszöntőt mond: Halász János, az Emberi Erőforrások Minisztériumának kultúráért felelős államtitkára
Megnyitja: dr. Fekete Károly egyetemi tanár, a Debreceni Református Hittudományi Egyetem rektora
Az alkotások május 30-áig tekinthetők meg hétköznapokon 10-17 óráig.
 

 fekete-gyorgy-dmk.jpg

 
A tervezőművész 1957-ben szerzett kitüntetéses belsőépítész diplomát az Iparművé­szeti Főiskolán és 1964-ig dolgozott Gádoros Lajos építész műtermében az Általános Épülettervező Vállalatnál. Ez időben több nagyberuházás tervezésében vett részt. Majd önálló műtermet létesített, amelyben oktatási, kereskedelmi, egészségügyi, igazgatási és kulturális létesítmények belsőépítészeti tervei fogalmazódtak meg. Folyamatosan készített bútor- és tárgysorozat terveket is, közülük többet az Iparművészeti Vállalat boltjaiban forgalmaztak. Dokumentációinak száma mintegy háromszázötven. Közöttük hazai alkalmakon és Magyarország képviseletében mintegy harminc országban száz­hetven kiállítási terve valósult meg Európában, Ázsiában, Afrikában, Amerikában.
Murális pályázatok nyerteseként több műve kapott helyet középületek enteriőrjei­ben. Több száz szakcikk és tanulmány írója, hat televíziós sorozat környezetkultúrájá­val foglalkozó adásának forgatókönyvírója és műsorvezetője volt. Igazgatta a Budapesti Képző- és Iparművészeti Szakközépiskolát, később az Iparművészeti Vállalat művészeti vezetője lett, majd alelnöke a Magyar Képző- és Iparművészek Szövetségének.
1990-ben a Művelődési és Közoktatási Minisztérium helyettes államtitkárává ne­vezték ki, később parlamenti képviselővé választották és a kulturális bizottság tagjává. Egyik alapítója és első elnöke volt a Nemzeti Kulturális Alapnak. 1996-ban habilitált egyetemi tanárrá a Nyugat-magyarországi Egyetem Alkalmazott Művészeti Intézetében Sopronban, melynek ma Professor emeritusa. Újraalapította a Magyar Iparművészet című folyóiratot, azt főszerkesztőként jegyezve. Alapító alelnöke a Magyar Örökségeket megnevező Bizottságnak.
  2002-ben nagyszabású életmű-kiállításon adott számot belsőépítészeti életművéről a Vigadó Galériában. Könyv alakban eddig tizenöt kötetben jelentek meg folyamato­san művésztársaival folytatott beszélgetései, esszéi, versei, cikkgyűjteményei. 1996-tól tagja a Magyar Művészeti Akadémiának, ma a köztestületté váló intézmény első vá­lasztott elnöke.
Munkácsy-díjas, Érdemes Művész, Magyar Művészetért-díjas, a Köztársasági Elnöki Érdemrend tulajdonosa, Kossuth-díjas.
2013 májusában életmű-kiállításán azokat a famozaik kompozíciókat, grafikákat, tárgyakat, kisplasztikákat, könyveket és illusztrációkat mutatja be a Belvárosi Galériában, melyek nem köthetőek szigorúan a belsőépítészeti tervező tevékenységéhez.
 
 
Debreceni Művelődési Központ