Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


A Magyar Népi Iparművészeti Múzeum-ban látható 2019. június 14. és augusztus 9. között a

XXXII. Országos Faragópályázat kiállítása

id. Kapoli Antal Kossuth-díjas fafaragó, a Népművészet Mestere emlékére

 

1957 óta kerül megrendezésre a faragók legrangosabb országos megmérettetése.

A pályázatot eredetileg a pásztorművészet hagyományát követő faragók számára írták ki, melyet néhai id. Kapoli Antal Kossuth-díjas fafaragó, a Népművészet Mestere neve fémjelez. Az emlékére meghirdetett pályázaton hosszú éveken át az ő művészetének szellemében készült a pályaművek jelentős része. Napjainkban a paraszti faragó hagyomány is igen kedvelt lett a faragók között, és a népi szobrászat mellett teret nyertek a hagyományra építő, mégis ötletes, újítási szándékkal készült alkotások.

A pályázat célja a magyar népi faragóművészet hagyományainak felhasználásával és továbbfejlesztésével a mai ízlésnek megfelelő, kiemelkedő színvonalú népi iparművészeti tárgyak készítése.

 

A három évente megrendezésre kerülő pályázatra 2019-ben kiemelkedően sok, 207 alkotás érkezett 56 alkotótól.

2019. május 21-én megtörtént a pályázatra beérkezett alkotások zsűrizése.

A szigorú szakmai zsűrizés után a tárgyak 68 %-a (141 db) vált méltóvá arra, hogy a kiállításba kerülhessen, mely egyértelműen bizonyítja a pályázók magas technikai tudását és gondos témaválasztását.

Az elfogadott tárgyak között találunk a Kapoli hagyományokat követő pásztormunkákat, áttört és domború faragású bútorokat, naiv szobrokat, fejfákat és hangszereket. Különleges, régen látott tárgytípus, egy gondosan elkészített kálváriás türelemüveg is színesíti a kiállítást. Örvendetes, hogy a faragás minden ága jelen van, így a csont és szarumunkák, gondosan választott alapanyagból készült fafaragások, finom spanyolozások, látványos fémberakások.

 

A pályázat szervezője és a kiállítás kurátora: Csákányi Zoltán

A kiállítás kivitelezője: Pintér Piroska, Ament Éva

 

A zsűri tagjai fával és faragásokkal foglalkozó szakemberek voltak, akik több évtizedes tapasztalataik alapján hozták meg döntéseiket:           

                                                            

Bereczky Csaba Kálmán, a Népművészet Mestere

Borsi Ferenc, népi hangszeres tanár

Kovács Alajos, Népi Iparművész

Gosztonyi Zoltán, a Népművészet Mestere

Kasza Miklós, a Népművészet Mestere

 

A 2019. évi pályázat díjazottjai

id. Kapoli Antal vándordíj

Nesó Sándor, a Népművészet Mestere

Szépen kivitelezett, arányosan elkészített, mívesen díszített tárgyaiért, melyeken szépen tükröződik a pásztorművészet mintakincse, de tetten érhető az alkotóra jellemző, egyedi díszítési és tárgykészítési mód.

I. díj

Kovács Zoltán, a Népművészet Mestere

Minőségi alapanyagból, precízen kivitelezett, több tájegységet magas színvonalon bemutató napjainkban is jól használható, hagyományos módon díszített szaruból készült tárgyaiért.

I. díj

Sasvári János, Népi Iparművész

Jó alapanyag választással, gondosan elkészített, áttört díszítésű palóc bútoraiért.

II. díj

Kálmán Gyula

A fa természetes formáját szépen kihasználó, igényes munkával kialakított juhászkampóiért.

II. díj

Mónus Béla, a Népművészet Mestere

Jellegzetes formavilágú, kifejező hangulatú, technikailag jól kivitelezett szobraiért, melyek híven tükrözik az alkotó személyiségét és látásmódját.

II. díj

Nagy Sándor, Népi Iparművész

Gondos gyűjtőmunka alapján készült, a tájegység jellegzetességeit magán hordozó, szépen színezett és visszametszett díszítésű fejfáiért.

III. díj

Dóra Áron, a Népművészet Ifjú Mestere

Szépen, aprólékosan, az előképeket messze szem előtt tartva elkészített kálváriás türelemüvegéért.

III. díj

Fehér Vilmos Lajos

Szép anyagválasztású, gondosan kidolgozott, a Kapoli mintakincset felhasználó és a régi mesterek szellemét tükröző tárgyaiért.

III. díj

Pálfi Sándor, Népi Iparművész

Igényesen kidolgozott, szép formájú, intenzív, tömör hangzású, jó akusztikai tulajdonságokkal bíró galambdúcos citerájáért.

FOLKTREND KÜLÖNDÍJ

Horváth Béla, a Népművészet Mestere

Gyönyörűen kivitelezett, ízléses csontmunkával díszített kisbútoraiért, melyeket gondosan kiválasztott alapanyagból, rá jellemző önálló stílusban, rendkívüli gondossággal készített el.

 

 Forrás: Hagyományok Háza