Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


A XVI. Élő Népművészet Országos Pályázat

Észak-alföldi Regionális Kiállítását

június 17. és augusztus 28. között láthatta a nagyközönség a Debreceni Művelődési Központ Belvárosi Galériájában. Köszöntőt mondott: Pajna Zoltán, a Hajdú-Bihar Megyei Közgyűlés elnöke (a kiállítás védnöke) és Szőnyi Sándorné, a Debreceni Művelődési Központ igazgatóhelyettese. Megnyitotta: Beszprémy Katalin, a Hagyományok Háza Népművészeti Módszertani Műhely vezetője.
Közreműködött: Molnár Miklós és tanítványa citerán. A kiállítást rendezte: Mátrai-Nagy Andrea etnográfus.

A zsűri tagjai voltak: Csupor István muzeológus, F. Tóth Mária szakértő, Széll János etnográfus, Torma László, a Néprajzi Múzeum nyugalmazott főrestaurátora, Dr. V. Szathmári Ibolya etnográfus.

A pályázatot az Emberi Erőforrások Minisztériuma, a Hagyományok Háza, a Népművészeti Egyesületek Szövetsége, és a Debreceni Művelődési Központ közösen hirdette meg.

Három megyéből (Jász-Nagykun-Szolnok, Szabolcs-Szatmár Bereg, Hajdú-Bihar) 147-en pályáztak 775 alkotással. A szakmai zsűri 122 alkotó 602 munkáját válogatta be a kiállításra. Legreprezentatívabb a hímzés, a szőttes, és a viselet kategória.  A kiállítás zárása után a régiós szakmai előzsűri által kiválasztott 70 alkotó 407 munkája az országos zsűri elé kerül.

Összesen 16 településről pályáztak: Debrecen, Nádudvar, Balmazújváros, Bihartorda, Bojt, Hajdúszoboszló, Derecske, Esztár, Földes, Hajdúnánás, Hajdúsámson, Sáránd, Kaba, Konyár, Mikepércs, Nyírábrány.   

Díjazottak:

A Hajdú-Bihar Megyei Közgyűlés díját Buka Csabáné vert csipke-készítő; Szatmári Ferenc vesszőfonó; Gyönyörűné Erdei Judit szűrrátét-készítő kapta.

Halász János országgyűlési képviselő Porkoláb Ferenc szűrrátét-készítőnek ajánlott fel díjat.    

Debrecen Megyei Jogú Város Önkormányzatának díját Gajdics Krisztián bőrműves kapta.

Az IPOSZ és az AMKA díját a Józsai Díszítőművészeti Kör; Boros Ferenc fafaragó; Szabóné Lengyel Eszter nemezelő; Kozmáné Kun Ida ékszerkészítő és Lugossy György fazekas kapta.

A Debreceni Művelődési Központ díját M. Menyhárt Márta gyapjúszövő kapta.

A Kézműves Alapítvány Nívódíját Hutkai László bőrműves; különdíját Gyimesiné Behina Éva ékszerkészítő; a Tégláskerti Öltögetők és a Túrkevei Népi Díszítőművészeti Kör kapta.

A Hajdú-Bihar Megyei Népművészeti Egyesület díját Petrovics Nikolett szövő kapta.              

Karcag Város Önkormányzata díját Pinczésné Soós Gyöngyi hímző; Tóth Imréné csipkeverő és Tóth István kovácsmester kapta 

A Derecskei Önkormányzat díját Sárközi Béla Józsefné, Arany Éva, Porkoláb Ferenc szűrrátét-készítők, Marczin Istvánné és Marczin Vanda viseletkészítők, a Derecskei Díszítőművészeti Szakkör és Szatmári Ferenc vesszőfonó kapta.

Jászapáti Város Önkormányzata díját a Rokolya Varró és Látványműhely kapta.

Vatta Község Önkormányzata díját Kókáné Pásztor Éva szűcs, népi hímző kapta.

Mezőtúr Önkormányzat díját Hornyákné Sila Katalin fazekas kapta.

Törökszentmiklós Város Önkormányzata díját Molnár Jánosné szövő kapta.

Jászberényi Önkormányzat díját Szabóné Lengyel Eszter, Nagy Ildikó nemezkészítő és Kisnémet Lászlóné hímző kapta.

A Kabai Önkormányzat díját Bálint Kálmánné Kiss Mariann hímző és a Kabai Kézimunka Szakkör tagjai kapták.

Bojt Község Önkormányzata díját Balogh Györgyné és Csizmadia Mária hímző kapta.

Tiszafüred Város Önkormányzat díját Nagyné Török Zsóka, Szűcs Judit és Szűcs Andrea fazekas kapta.

Kunhegyes Város Önkormányzata díját Kun Zsuzsanna vertcsipke-készítő kapta.

Az Alföldi Legendárium Klaszter díját Tóth Imréné vertcsipke-készítő; Estók Judit gyöngyfűző; a Derecskei Díszítőművészeti Szakkör, a Kabai Kézimunka Szakkör; Szabóné Lengyel Eszter nemezkészítő; Sárközi Béla Józsefné szűrrátét-készítő; a Sárándi Szűrrátétes Csoport; Dezső János fafaragó és Hornyákné Sila Katalin fazekas kapta.

Az Alföldi Nyomda Zrt. díját Csapó Imréné vertcsipke-készítő, Nagy Magdolna szövő, Rab Zsigmondné vert csipkekészítő, Ifj. Buglyó Péter kádár, Bujdosó Sándorné hímző, Dobosné Hajdú Anikó hímző, Bak Sándorné ékszerkészítő kapta

A Motolla Debrecen Egyesület díját Tóth Aranka hímző és Radácsi Piroska hímző kapta.

Forrás: www.debrecenimuvkozpont.hu