Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


kazincbarcikai-2018-csili_beszedek.jpgA Kazincbarcikai Gobelin Öltögetők Körének kiállítása 2018. április 6-án 15 órakor nyílt meg a pesterzsébeti Csili Művelődési Központban (Budapest, XX. ker. Nagy Győry István u. 4-6.). A vendégeket Várhalmi András igazgató köszöntötte, a kiállítást Gergely Imre, A Magyar Kézművességért Alapítvány elnöke nyitotta meg, akinek a beszédét az alábbiakban közöljük.

A tárlat 2018. május 4-éig látogatható.

 

A Magyar Kézművességért Alapítvány képviseletében tisztelettel és szeretettel köszöntök mindenkit a Kazincbarcikai Gobelin Öltögetők Köre vándorkiállításának budapesti állomásán, itt a Csili Művelődési Központban.

Örömmel fogadtam el Kissné Királykazincbarcikai-2018-csili_kiallitas.jpg Piroskának, a Kör vezetőjének felkérését a kiállítás megnyitására – annak ellenére, hogy jómagam nem foglalkozom gobelinkészítéssel. 25 éve foglalkozom azonban A Magyar Kézművességért Alapítvány nyári és téli országos pályázatainak, kiállításainak szervezésével, amelyek során 2014 óta nyílt lehetőségem figyelemmel kísérni alkotásaikat, munkásságukat, fejlődésüket. Először a Kör vezetője önállóan jelentkezett pályázatunkra egy gobelin-rátétes díszdobozával, majd követték őt a többiek is. Azóta minden év nyári és téli pályázatára kaptak meghívást, és élve a lehetőséggel, neveztek is a kiállításainkra.

Az országos megmérettetés mellett nagy figyelmet fordítanak szűkebb pátriájuk, Kazincbarcika nevezetességeinek, a város közeli tájak szépségének megismertetésére hazai és külföldi látogatóik részére. Erős szálakkal kötődnek Kazincbarcikához, valamennyi szakköri tag ebben a városban élte fiatalságát, munkás éveit, és nevelte fel gyermekeit.

Komoly inspirációt adott a Körnek, hogy a város néhány éve elnyerte a svájci Hozzájárulási Program egyik pályázatát, és ennek keretében jelentős összeget költhetett arra, hogy Kazincbarcika környéke az ország legszínesebb régiója lehessen. A color city-nek elnevezett koncepcióhoz kapcsolódva válogatták össze a Kör tagjai azokat a fotókat, amelyek alapján a 2015/16-os szakköri évben létrehozták egyedi és különleges gobelin projektjüket. A fotókról készített gobelin képek készítése a gobelinvarrásnak már egy magasabb szintjét jelenti. A több mint 20 gobelin kép Kazincbarcika múltját és jelenét ötvözi, áthatja őket a lakóhely megbecsülése, féltése. Mindezek bemutatása és megismertetése egy különleges, egyedi művészeti technikával, a tűgobelin öltéssel, két különböző művészeti technika: a gobelin és a fotó segítségével történik. A kiállítás attól is izgalmas, látványos, és ötletük azért számít országosan is egyedinek, mert feltehetően nem készült még hazánkban olyan gobelinkép-anyag, amit tűvel festettek egy konkrét településről, helyről.

A képek szinte komplett történeteket mesélnek el. Talán azért is érezheti magához közel a néző ezeket az alkotásokat, mert egyrészt hétköznapi témákkal foglalkoznak, másrészt pedig a naiv művészetben van valami emberközeli egyszerűség is.                     

A képek azt is tükrözik, hogy készítőiknek van mondanivalójuk, ami a hagyományos és modern kézimunka iránti tiszteletről és szeretetről, a tudásvágyról és az igényességről, az önképzés és a fejlődés képességéről is szól.

Rohanó világunkban szívet melengető érzés, ahogy a festőecset helyett színes fonalakkal hozzák létre alkotásaikat. Vallják, hogy gobelinnel minden díszíthetőt – használati és lakberendezési tárgyakat, ékszereket, bútorokat egyaránt – szebbé tehetnek. Alkotásaikkal a szépségnek egy olyan árnyalatát ismertetik meg kiállításaik látogatóival, amely más, mint a zenéé, a versé vagy más művészeteké, de ugyanúgy felold, nemesít.

Ha a gobelinre igaz az állítás, hogy a szépség és a türelem művészete, akkor erről a kiállításról nyugodtan kijelenthetjük, hogy a szépség, a művészet és a lokálpatriotizmus találkozása.

A Kazincbarcika gobelinen és egyéb gobelin csodák című vándorkiállítás indító állomása 2016 szeptemberében a kazincbarcikai Kisgaléria volt, tavaly Tatabánya és Sárospatak, idén márciusban Debrecen, most pedig Budapest, a Csili következett. Júniusban Kiskunhalason, júliusban Kiskunfélegyházán, szeptemberben Nyíregyházán, októberben Gyöngyösön, novemberben Miskolcon lesz látható az anyag.

Végezetül szeretném felsorolni a kiállítókat, akik ezeket az aprólékos, részlet-gazdag műveket létrehozták: Almási Dezsőné, Bársony Istvánné, Barta Józsefné, Gondos Imréné, Lagzi Kovács Istvánné, Mariska Györgyné, Nagy Lajosné, Veres Tivadarné valamint a Kazincbarcikai Gobelin Öltögetők Körének vezetője, lelke és motorja: Kissné Király Piroska.

Mindannyiuknak jó egészséget, sok tartalmas, alkotással eltöltött közös órát kívánok, és azt, hogy itt és a további helyszíneken minél többen nézzék meg kiállításukat!

A kiállítást ezzel megnyitom, kérem, tekintsék meg az alkotásokat!

                        Köszönöm a figyelmüket!