Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


 

A józsai kézművesek kiállítása
a Debreceni Művelődési Központ
5 éves Józsai Közösségi Házában
 
 
Kiállítók:
Bátoriné Gém Eszter hímző, szövő Népi Iparművész;  Buglyó Péter Aranykoszorús Kádármester, Okleveles Kézműves, Népi Iparművész; Bátori Sándor faműves; Elek Zoltán kovács; Magyari Tibor szarukarcoló; Papp András bőrműves; Papp Ferenc és Papp László késes; Pulics Sándor szekér-makett készítő; Sebestyénné Győrfi Anna Népi Iparművész, Mesterremek- és Gránátalma-díjas szűrrátétes és viseletkészítő; Simon Tünde ékszerkészítő; Szabó József díszműkovács Népi Iparművész; Vass Tamás fafaragó Népi Iparművész; Vietorisz Aranka csipkeverő.
 
A kiállítás október 10-étől november 20-áig tekinthető meg hétköznapokon 10-19 óráig, szombatonként 9-13 óráig.
 
 
Szeptember 29-én volt öt éve, hogy a józsaiak birtokukba vehették a Debreceni Művelődési Központ (DMK) új Józsai Közösségi Házát.
Ebből az alkalomból a DMK munkatársai úgy gondolták, hogy kiállítást szerveznek a településrészen élő kézművesek munkáiból. Néhány mester szakmaszeretete, elhivatottsága, kitartása példaértékű lehet mindnyájunk számára. Elek Zoltán kovácsmester például 40 éve űzi mesterségét, amit főállásként gyakorol. Mások hobbiból, kedvtelésből űzik mesterségüket. Bizakodásra ad okot, hogy a fiatal generáció tagjai közül többen (pl.: az ékszerkészítő, csipkeverő, késes, bőrdíszműves, szarukarcoló) kedvet kaptak a kézműves fogások elsajátításához, színvonalas műveléséhez, a hagyomány továbbviteléhez. A szervezőknek az a céljuk, hogy megmutassák a helyi értékeket az itt élőknek és a népi kultúra iránt érdeklődőknek.
 
 
 
Debreceni Művelődési Központ