Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


 
goldmark-21.jpgAz idén 40 éves keszthelyi Goldmark Károly Művelődési Központ Kerámiaműhelyét ünnepelte a „Négy évtized az agyag vonzásában” című kiállítás megnyitójának népes közönsége május 30-án a keszthelyi Balaton Színházban.
A Goldmark Károly Művelődési Központ égisze alatt működő kerámia szakkör 1974-ben alakult, ami nemcsak a Dunántúlon, hanem országos szinten is az egyik legrégebbi alkotói műhelynek számít.
Tevékenységét a Művelődési Központ két alagsori helyiségében kezdte meg, majd 2000-ben az önkormányzat jóvoltából átköltözött a Festetics Kastély északi bejáratánál lévő műemlék épületbe, a kastély volt mosóházába, ahol azóta is működik. A műhelynek kezdetben csak felnőtt tagjai voltak, később gyermek- és ifjúsági csoporttal egészült ki. A kollektíva gyorsan szép eredményeket ért el, és 1976 óta, amikor Simon Edit keramikus, fazekas népi iparművész vette át a szakmai irányítást, elismert alkotóközösséggé nőtte ki magát.
A műhelyben jelenleg egy felnőtt csoport és 1990 óta egy ifjúsági szakkör is működik.
A tagok között többen iskolázottak a kerámiakészítés területén, de a 40 év alatt nagyon sok civil foglalkozású felnőtt is megfordult a szakkörben, akik amíg lehetőségük engedte, tanulták az agyagozást. Vannak, akik a környező településekről jártak ill. járnak be alkotni ebbe a közösségbe. Vannak, akik itt kezdték a korongozást, de ma már saját műhellyel rendelkeznek, és vállalkozásban készítik a kerámiát, konzultánsként azonban visszajárnak a műhelybe.
A szakkör főként fazekassággal, népi hagyomány-őrzéssel foglalkozik, de vannak törekvések iparművészeti vonalon, kisplasztika- és szoborkészítésben, a feketekerámia és a raku-égetés területén is. A csoport tagjai elsajátították és többségük már magas színvonalon alkalmazza a korongozás mesterségét, az ősi agyagedény-építést, az ún. hurkatechnikát, a különböző díszítő eljárásokat és a mázazás fortélyait.
A szakköri tagok kitartó és szorgalmas munkája révén alkotásaik számos országos és nemzetközi pályázaton és kiállításon szerepeltek sikeresen. Az ifjúsági szakkör tagjai is sok díjat hoztak már a műhelynek, egyéniben és kollektívan is. A felnőttek közül többen részt vesznek az ún. felmenő rendszerű pályázatokon, a szakkör pedig 1992-ben 2 arany minősítést kapott az országos népművészeti kiállításon. A műhely közös alkotásai Keszthelyen, Zala megye és a Dunántúl több településén rendezett kiállításokon kívül részt vettek a főváros olyan rangos helyszínein, mint pl. a Budapest Kongresszusi Központ, az Iparművészeti Múzeum, a Budai Vár, a Magyar Kultúra Alapítvány Székháza, a Vigadó Galéria, a Néprajzi Múzeum, a Magyar Mezőgazdasági Múzeum.
A műhely közös pályamunkája és egyéni pályázóként Simon Edit egyik alkotása a Rómában megrendezett 100 jászol kiállításon is szerepelt.
A Kerámia műhely az elmúlt két évtizedben majdnem minden évben részt vett az Alapítványunk által kiírt Betlehemi jászol-pályázaton, és tagjai közül egyénileg is többen indultak az ugyancsak évente meghirdetett nyári országos kézműves pályázaton, amelyeken többször díjazottak lettek.
A megnyitót Csengei Ágota, a Művelődési Központ igazgatója több meglepetéssel varázsolta bensőséges ünnepséggé, ilyen volt a hatalmas torta is, aminek a tetejét a megnyitón készült csoportkép díszítette és a Simon Edit szakkörvezetőnek átadott, külön erre az alkalomra készített emlékplakett is. A szakkör tagjai Gergely Imrétől, Alapítványunk titkárától díszes, merített papír okleveleket vettek át.
 
 
Az agyag egyszerűen csak létezik,
egyértelműen, tisztán, magát kínálóan, igazán!”
 
A Goldmark Károly Művelődési Központ szeretettel meghívja Önt és barátait
a Keszthely Város Napja alkalmából megrendezésre kerülő
 
Négy évtized az agyag vonzásában
című kiállítás megnyitójára.
 
A tárlat a Goldmark Károly Művelődési Központ
KERÁMIA MŰHELYÉNEK alkotásait mutatja be.
 

goldmark-szakkormontazs.jpg

Időpont: 2014. május 30. (péntek) 18 óra
 
Helyszín: Balaton Színház, Simándy terem
(8360 Keszthely, Fő tér 3.)
 
Köszöntőt mond: Csengei Ágota, a Goldmark Károly Művelődési Központ igazgatója
 
A kiállítást megnyitja: Gergely Imre, A Magyar Kézművességért Alapítvány titkára
 
Közreműködik: a Re-folk Zenekar
 
Kiállítók:
 
Dr. Bóka György, Czibor Imre, Felgenhauser Angelika, Gárdos Piroska,
Györei Olga, Hertel Gudrun, Izer Noémi, Kiss E. Hajnalka, Dr. Kolics Balázs, Kollár Szabolcs, Kovács György, Kövi Bernadett, Dr. László Alfrédné,
Nagy Ildikó, Németh Ida, Szabóné Vali, Szép Valéria, Varga Ferenc, Végh Mária, Zsiklai Krisztina és Simon Edit szakkörvezető.
 
Ifjúsági szakkör:
 
Cséby Lantos, Cséby Róza Bella, Kovács Adrienn,
Papp Emese, Papp Orsolya, Shestakova Yana.
 
 
A tárlat 2014. május 30. és június 19. között, a jegypénztár nyitvatartási ideje alatt
(H-Cs.: 12.00-17.00, P.: 10.00-14.00), valamint nyilvános rendezvények alkalmával látogatható.
Információ: 8360 Keszthely, Fő tér 3. Tel.: 83/515-230
 
 

A mappában található képek előnézete 40 éves a Goldmark Kerámiaműhely