Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


 

A 30 éves Homokkerti Díszítőművészeti Kör kiállítása
 
 
„Meg kell őrizni a népművészeti hagyományt, hogy az ne csupán a múlt múzeumi vitrinekbe és raktárakba zárt emléke legyen, hanem mindennapi életünk természetes része is, ami megszépíti, hangulatossá teszi környezetünket, ami nemcsak a mi esztétikai igényünket elégíti ki, hanem felkelti a világ figyelmét.” (Lengyel Györgyi)
 
A fenti gondolatok határozzák meg az idén 30 éves Homokkerti Díszítőművészeti Kör szellemiségét, akiknek az elmúlt évek alkotásaiból nyílt kiállítás január 15-én a DMK Homokkerti Közösségi Házában(Debrecen, Szabó K. u. 68.).
 

homokkerti-diszitomuveszet.jpg

A Homokkerti Díszítőművészeti szakkör 1983-ban alakult. 2000-ig Róth Ferencné szakkörvezető irányította a szakmai munkát nagy hozzáértéssel. Jelenleg Tarsoly Andorné népi iparművész vezeti a kört.
A 30 éves múlttal és tapasztalattal rendelkező szakkör minden évben más-más tájegység hímző kultúrájával ismerteti meg tagjait. Gyűjtőmunkájuk során elsősorban a hagyományos népi ornamentikákat alkalmazzák és ötvözik a mai kor szellemiségével.
A minőségi munkához fontos a kiállításokon, pályázatokon való részvétel és a folyamatos szakmai zsűriztetés. A tagok száma növekvő tendenciát mutat, örömteli a fiatalok aktív munkája.

Forrás:
Debreceni Művelődési Központ