Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


40 éves a
Csapókerti Népi Díszítőművészeti Kör

Ebből az alkalomból szeptember 29-én, csütörtökön, 16 órakor kiállítás nyílik a tagok munkáiból a Debreceni Művelődési Központ Csapókerti Közösségi Házában (Süveg u. 3.).

40-eves-a-csapokerti-nepi-diszitomuveszeti-kor.jpg

Köszöntőt mond:

Jámbor Ferenc önkormányzati képviselő és

Jantyik Zsolt, a Debreceni Művelődési Központ igazgatója.

A kiállítást megnyitja:

Hubert Erzsébet etnográfus, a Hajdú-Bihar Megyei Népművészeti Egyesület elnöke.

Közreműködik: a Hajdúsági Népzenei Együttes.

A hímzések tervezői: Szabó Kálmánné Alexy Erzsébet, a Népművészet Mestere, hímző népi iparművész; Gönczi Antalné Tóth Aranka, a Népművészet Mestere, hímző népi iparművész. A hímzések kivitelezői: a Csapókerti Népi Díszítőművészeti Kör volt és jelenlegi tagjai.

A kiállításhoz szeptember 29-én, 14 órától szakmai előadás kapcsolódik ’Az esküvő hagyományos textíliái: jegykendő és vőfélykendő’ címmel. Az előadást tartja: dr. V. Szathmári Ibolya néprajzkutató.

A kiállítás 2016. október 21-ig látogatható hétköznapokon 14.00–18.00 között  a DMK Csapókerti Közösségi Házában.

A Csapókerti Népi Díszítőművészeti Kör Szabó Kálmánné Alexy Erzsébet, a Népművészet Mestere, hímző népi iparművész vezetésével 1976-ban alakult 70 fővel.

A hímző kör ügyes kezű asszonyai készítettek kalocsai, palóc, kapuvári, matyó, furtai, komádi, drávaszögi, zalai, erdélyi, írásos, széki, aradi mintával készült kézimunkákat. Gyűjtőútjaik során Kalocsára, Sióagárdra, Kolonba is eljutottak. Az értékes mintaanyag feldolgozásra, kiállításra került. A Zobor-vidéki hímzések feldolgozásáért Gránátalma-díjat, a koloni fehérhímzésekért Ezüst plakettet kapott a kör az 1985. évi Országos Népművészeti Kiállításon. 1987-ben a kalotaszegi vállfű minta feldolgozásáért ismét Gránátalma-díjat kaptak. (Szabó Kálmánné Alexy Erzsébet „Élő forrásból merítettem” című könyve alapján.)

Szabó Kálmánné nyugalomba vonulása után folytatták az anyaggyűjtéseket, feldolgozásokat. A Zobor-vidéki hímzések igen kedveltek. A Jászsági kisbunda mintáiból készített terítők nagyon mutatósak. Az úri hímzéses terítők sok türelmet és gyakorlatot kívánnak.

Rendszeres résztvevői és díjazottjai a békéscsabai Országos Textiles Konferenciának, a mezőkövesdi Kisjankó Bori pályázatoknak, a matyó Százrózsás kiállításnak. Jelen vannak a megyei és országos kiállításokon. Jó kapcsolatot ápolnak a Csapókert szomszédságban működő civil szervezetekkel és a Hajdú-Bihar megyei hímző körökkel.

A csapókerti hímző kör jelenleg 12 főből, zömében idős asszonyokból áll. Az elmúlt évben két tizenéves lány járt rendszeresen népi hímzést tanulni a foglalkozásaikra, akik az alapoktól a fehér hímzésekig jutottak el. Egyéb iskolai elfoglaltságaik miatt jelenleg szünetet tartanak, de amikor idejük engedi, csatlakoznak a csoporthoz.

A 40 éves évfordulóra nyíló kiállításon néhány keresztszemes kézimunka a kezdeti időszakot reprezentálja, majd a Hajdú-bihari, Zobor-vidéki, jászsági, dunántúli, hövelyi és úri hímzés a hímző kör utóbbi éveinek tevékenységét mutatja be.

Szabó Kálmánné Alexy Erzsébettől tanítványa, Gönczi Antalné Tóth Aranka, a Népművészet Mestere, hímző népi iparművész vette át és vezeti jelenleg is a kört.

Forrás: Debreceni Művelődési Központ