Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


 

A Józsai Díszítőművészeti Szakkör
idén ünnepli megalakulásának
30. évfordulóját.
 
Ennek apropóján jubileumi kiállítás nyílt a DMK Józsai Közösségi Házának Előtéri Galériájában (Debrecen-Józsa, Szentgyörgyfalvi u. 9.).
 
Az alkotások július 15-éig tekinthetők meg hétköznapokon 10-18 óráig.
 
 
jozsai-himzes.jpgA 30 éves Józsai Díszítőművészeti Szakkörről

A jubileumi kiállítás az elmúlt 30 évet reprezentálja.
A szakkör tagjai rendszeresen járnak gyűjtő utakra. Legutóbb torockói mintákkal tértek haza, amelyeket folyamatosan dolgoznak fel. A mostani kiállításon láthatók majd újonnan készült darabok, és olyanok is, amelyek az alkotók szándéka szerint a jövőt képviselik, alkalmazkodnak korunk ízléséhez, színvilágához. A múlt évben fő témájuk a történeti textil, vagyis az úri hímzés volt. Itt formabontó, hagyományos darabok is születtek.
 
A szakkörbe 6-8 fő jár rendszeresen. Nagyon büszkék arra, hogy többen együtt töltötték a 30 évet, de egyesek néhány év kihagyás után tértek vissza a csoportba. Nagyon családias hangulat uralkodik a körben. Nincs köztük versengés, nincs kiadott munka, nincs megfelelési kényszer. Talán ez tükröződik a munkákon is. Örömmel, lelkesedéssel tölti el őket a hagyományteremtő szándék, valamint az, hogy minden évben megmutathatják magukat Józsán. A 30 év alatt országos elismerésekre is szert tettek.  A hímzés mellett foglalkoznak szövéssel, textilfestéssel, makraméval, horgolással, kötéssel, csuhé feldolgozással, gyöngyfűzéssel, üvegfestéssel, gyerekjáték készítéssel. 
 
Debreceni Művelődési Központ