Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Simon Edit keramikus, fazekas népi iparművész

2009.09.05
KépSimon Edit tanulmányait Vépen, Szombathelyen és Budapesten végezte. 2009-ben a Hagyományok Háza Népi Iparművészeti Tanácsadó Testületének döntése alapján népi iparművész címet kapott.
Tíz éven keresztül dolgozott a Balatoni Múzeumban, ahol az elmúlt idők hagyatékát tanulmányozta és restaurálta.
Szereti a formagazdag kerámiákat, a korongozott figurák készítését, és arra törekszik, hogy minél többet megmutasson az anyagszerűségükből.
 
Jelenleg a keszthelyi Goldmark Károly Művelődési Központ és Szabadtéri Színház ifjúsági és felnőtt kerámia szakkörét vezeti. Hitvallása szerint „megőrzik az egyik legősibb művészet minden munkamozzanatát, és kibővítik azokat, majd saját szellemiségükhöz formálják az agyagot, hogy minden alkotó saját maga Kép szólaljon meg benne”.
 
Egyéni kiállítások: Keszthely, Gyenesdiás, Zalaegerszeg, Letenye.
Egyéni díjak: Országos Népművészeti Pályázat arany díja 1992,
Magyar kézművesség – 2003: az Iparművészeti Egyetem díja (Iparművészeti Múzeum).
 
Számos csoportos kiállításon vett részt. Helyszínek: Keszthely, Hévíz, Karmacs, Vonyarcvashegy, Gyenesdiás, Zalaegerszeg, Veszprém, Kecskemét; Budapesten az Iparművészeti Múzeum, Néprajzi Múzeum, Hadtörténeti Múzeum, Kongresszusi Központ, Kereskedelmi és Vendéglátóipari Főiskola, Magyar Kultúra Háza, Magyar Mezőgazdasági Múzeum – Vajdahunyadvár.
 

Kapcsolat: 06-30/385-6848

 

A Kerámia szakkörről bővebben: itt

 

 

 

A mappában található képek előnézete Válogatás Simon Edit keramikus alkotásaiból