Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


28. Betlehemi Jászol Pályázat

2021.10.26

PÁLYÁZATI FELHÍVÁS

a 28. Betlehemi jászol-kiállításon

való részvételre

 

2021. december elejétől 2022. január 07-éig új helyszínen: a budapesti Szent István Bazilika Lovagtermében lesz látható a Betlehemi Jászol-kiállítás anyaga.

 

A kiállításon való részvételre A Magyar Kézművességért Alapítvány (AMKA)  – az IPOSZ-szal, a BKIK Kézműipari Tagozatával, az Esztergom-Budapesti Főegyházmegyei Turisztikai Irodával és a Ciszterci Egyházközösséggel együttműködve – tárgyalkotók számára hirdet nyílt pályázatot, amelyre hazai és határon túli magyar kézművesek, népművészek, képző- és iparművészek, hivatásos és műkedvelő alkotók, egyéni pályázók és közösségek, beleértve az óvodai, iskolai közösségeket, egyaránt jelentkezhetnek. Pályázni természetes alapanyagok felhasználásával készült legfeljebb 3 alkotással lehet, amelyek „Betlehemet” jelenítenek meg, a jelenet szereplőit ábrázolják; a Betlehemezés népszokásait örökítik meg; vagy az „Adventi- Karácsonyi Ünnepkörhöz” kapcsolódnak (pl. kézműves karácsonyfadíszek, ünnepi terítékek, „Szent Családot” ábrázoló medálok, gyermekeknek készített karácsonyi ajándéktárgyak, stb.) A bibliai értelemben jelentéshordozó, a mának szóló betlehemi üzenetet megfogalmazó olyan alkotásokat is várunk, amelyek készítésénél az alkotó- vagy alkotóközösség a „ma emberének” szóló „Karácsonyi Titkot” megjeleníti az érdeklődő közönség előtt.

 

Pályázati határidők és feltételek

 

Regisztrációs határidő: 2021. november 10.

Az erre szolgáló internetes felület elérhető honlapunkon (www.amka.hu) a pályázat menüpontban.

Az internettel nem rendelkezőktől telefonos bejelentkezést kérünk.

 

Nevezési határidő (a nevezési lap beküldésére és nevezési díj befizetésére): 2021.november 13.

Nevezési lap megküldése

A honlapunkról letölthető, kitöltött nevezési lapot e-mailben: Word-formátumban az amka@amka.hu címre kérjük megküldeni. Amennyiben az elektronikus formában nem megoldható, postán (IPOSZ, AMKA, Gál Anna, 1087 Budapest, Luther u. 4-6. címre) vagy személyesen kérjük a lapot a nevezési határidőig eljuttatni.

Nem szerkeszthető pdf-ben vagy képformátumban (.jpg, .bmp, stb.) küldött nevezési lapot nem tudunk elfogadni!

Nevezési díj befizetése

A nevezési díjat ugyancsak a nevezési határidőig az AMKA OTP-nél vezetett 11705008-20136209 sz. számlájára, lehetőleg OTP-fiókban kérjük befizetni vagy átutalni. (Csekk használatakor is ezt a számlaszámot kell feltüntetni!) A nevezési díj befizetése a pályázaton való részvétel feltétele, tehát függetlenül a pályamunka elbírálásának eredményétől, ezért akkor sem jár vissza, ha a zsűri döntése alapján az alkotás nem kerül kiállításra.

Nevezési díj:

Egyéni jelentkezőknek:                                                                 4.500 Ft
Az AMKA támogatóinak, ipartestületi és BKIK-tagoknak:             3.500 Ft
Alkotóközösségeknek (közös pályamunkák esetében):               6.000 Ft

 

Az alkotások beadásának időpontjai: 2021. november 15. (hétfő) és 16. (kedd) 10.00-16.30 óráig

A beadás helyszíne: Szent István Bazilika 1051 Budapest, Szent István tér 1. Az alkotók a főbejárattól jobbra levő liftet használhatják a 3. emeleti Lovagterembe való feljutáshoz. A belépődíj elkerülése érdekében jelezni kell, hogy az AMKA kiállításához hoznak alkotásokat.  (FIGYELEM! A nagyobb terjedelmű alkotásokat szállítók a bazilika bal oldalán tudnak gépkocsival rövid ideig parkolni.)

 

A pályázatra beadott alkotások válogatása:

Az alkotások válogatását néprajzkutatókból, iparművészekből, a Keresztény Múzeum és a betlehemes mozgalmat az 1940-es években kezdeményező Ciszterci Egyházközség képviselőjéből álló zsűri végzi, amely egyúttal javaslatot is készít a legjobb pályamunkák díjazására. A bírálóbizottság döntése ellen nem lehet fellebbezni. A kiállításra bekerülő alkotók/alkotóközösségek nevét közzétesszük a www.amka.hu weboldalon.

 

Elismerés, díjazás:

A kiállításra bekerülő alkotók a december 16-ára (csütörtökre) tervezett hivatalos ünnepélyes megnyitón elismerő oklevelet kapnak, a bírálóbizottság által kiemelt alkotások készítői pedig az oklevélen kívül különböző díjakat vehetnek át. A nyári kiállítás eredményhirdetése ugyanitt történik. 

 

Alkotások visszaadása a kiállítás helyszínén történik: 2022. január 08-án (szombaton) és 9-én (vasárnap) 10.00 -16.30 óráig

 

Az AMKA által szervezett idei két kiállítás anyagát az idén is összevont színes fotóalbumban örökítjük meg, amit a hivatalos ünnepélyes megnyitóra szeretnénk megjelentetni! A különleges karácsonyi ajándéknak is számító albumban minden nyári és betlehemi kiállító 1-1 alkotásának 1 tárgyfotója szerepelni fog.

 

A tájékoztatás az AMKA honlapjára (www.amka.hu) és a Facebook oldalára folyamatosan feltöltésre fognak kerülni, ill. Gál Annától kaphatóak (tel: 06-20/570-7085, e-mail: amka@amka.hu)