Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


100 Jászol kiállítás a Vatikánban

A Kazincbarcikai Gobelin Öltögetők Körének találkozása a pápával

 

December 9-én déli 12 órakor felültünk Ferihegyen a Rómába tartó repülőjáratra és kezdetét vette a nagy utazás. Akkor még nem gondoltuk, hogy milyen nagy élmények várnak ránk, csak azt tudtuk, Szárnyas oltárunkat kiállítják a Vatikánban a 100 Jászol nemzetközi kiállításon. Négy alkotója közül, csak Barta Józsefné, Kissné Király Piroska, Mariska Györgyné utazott. A negyedik alkotótársunk Veres Tivadarné itthonról izgulta végig utazásunkat.

A 100 Jászol kiállítás december 7-e és 2020. január 12-e között látogatható ingyenesen a Szent Péter-tér tőszomszédságában található Via dell’Ospedalén, ami a Via della Conciliazione egyik mellékutcája.

Miközben nézegettük a kiállítás szebbnél szebb darabjait arra figyeltünk fel, hogy ismerős magyar karácsonyi dalok csendülnek fel: Csordapásztorok, Ó, gyönyörű szép titokzatos éj, Dicsőség a mennyben az Istennek. Aztán megtudtuk az ünnepségen a budapesti Kodály Zoltán Magyar Kórusiskola Sapszon Borbála vezette kamarakórusa énekel.

A kiállításon 130 Betlehem látható, melyek közül 18 érkezett Magyarországról. 26. éve a Magyar Kézművességért Alapítvány javasolja kiállításra a beérkezett munkákat, melyek a Vatikánban újabb válogatáson esnek át.

Büszkén álltunk és nézelődtünk a magyar kézművesek remekeinek kiállítóterén, mivel az egy nagyon előnyös helyen látható. Sok volt az érdeklődő és nagyon sok fotó készült a magyar kézműves remekekről. A megnyitón jelen voltak több ország szentszéki nagykövetei, a római magyar közösség tagjai.

Meglepetésként ért mindenkit, amikor feltűnt a pápa hófehér alakja. Senki nem tudott a jöveteléről, a szervezők meglepetésnek szánták a jövetelét. Rino Fisichella érsek fogadta a pápát, körbevezette a kiállított jászlak között, ahol a pápa elbeszélgetett az alkotókkal miközben magyar karácsonyi énekeket adott elő a budapesti kórus.

Feledhetetlen élmény volt, hogy nemcsak láthattuk személyesen közvetlen közelről a pápát, de kezet foghattunk vele és örök emlékül egy-egy féldrágakőből készült olvasót kaptunk tőle (achát és rózsakvarc).

A pápa végül imát mondott és áldást adott az egybegyűltekre. Köszöntötte a magyar delegációt, a magyar kiállítókat és a kórus tagjait.

Majd Fisichella érsek átadta a frissen kelt apostoli levél egy eredeti, Ferenc pápa által aláírt példányát Magyarország szentszéki nagykövetének. Habsburg-Lotharingiai Eduárd megköszönte a lehetőséget, és felhívta a jelenlévők figyelmét a 2020-as budapesti Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszusra.

Az ünnepség végén Habsburg - Lotharingiai Eduárd, Magyarország szentszéki nagykövete személyesen megköszönte munkánkat és jelenlétünket, mivel mi képviseltük ott a magyar kiállítókat. Mi pedig egy gobelin mappával köszöntük meg neki, hogy évek óta támogatja és hozzásegíti a magyar kézműveseket e kiállítson való bemutatkozásra.

 

Kissné Király Piroska

Kazincbarcikai Gobelin Öltögetők Köre