Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


100 jászol nemzetközi kiállítás

Vatikán, Róma

(2018. december 7. – 2019. január 13.)

100-jsz-2018_foto-a-kiallitasrol.jpg2018-ban 20 magyar alkotó, ill. alkotóközösség kapott lehetőséget arra, hogy hazánk Szentszéki Magyar Nagykövetségének segítő közvetítésével, A Magyar Kézművességért Alapítvány szervezésében, Magyarországot képviselve méressék meg alkotásaikat az idei 43. alkalommal megrendezett rangos tárlaton.

A 100 jászol kiállítást, - melynek szervezését 42 év után az Új Evangelizáció Pápai Tanácsa vette át - a hagyományos római helyszínről, a Piazza del Popolón levő Bramante teremből, a Szent Péter térre vezető Via della Conciliazione út 7. szám alatti levő vatikáni palotába helyezték át.

A zsűri döntése alapján négy magyar alkotóművész betlehemét állították ki a világ számos országából érkezett 126 pályamunka között.

Ágoston Zsolt fafaragó, Csáki Ibolya szalmafonó,

100-jsz-2018_vatikan_agoston-csaki.jpg

Csonka Ibolya ikonfestő és Tamaskovics Gáborné csuhéfonó képviselték hazánkat műalkotásaikkal.

100-jsz-2018_vatikan_csonka-tamaskovics.jpg

A karácsonyi időszakban az Ágoston Család (Barnabás, ifj. Zsolt, Nikolett és szüleik), a Bajnokkvartett (Anna, Dorka és szüleik), a Ciszterci Szent István Gimnázium alkotóköréből Czifra Kata, Regős Brigitta és Varga Emília, Csonka Ibolya ikonfestő másik alkotása, Daru Péterné  tojásfestő népi iparművész, Horváthné Pirnyák Rózsi keramikus, festő, Leszek Éva tűzzománcos, Papp Józsefné foltvarró, Serfőző Helén hímző és Szücsné Pál Ilona nemezelő munáit a Szentszéki Magyar Nagykövetség római székhelyén állították ki. Az Ágoston család másik alkotását, Kovács Klára Valéria tűzzománc-festő iparművész, Siegl Károly tűzzománcos és Szabó Kinga Mária üvegfestő munkáit pedig a Vatikáni Rádió magyar szekciónak termeiben láthatta a közönség.

100-jsz-2018_kovetseg-montazs.jpg

A kiállítások bezárása után két nagylelkű felajánlás is született: Daru Péterné a Vatikáni Magyar Nagykövetségnek, Csáki Ildikó pedig a Vatikán gyűjteményének ajándékozta alkotását.

 

A Nagykövetség olasz blogján, a Vatikáni Rádió honlapján és más oldalakon is beszámoltak a magyar részvételről, amint az alábbi linkeken olvashatják:

http://ungheriasantasede.blogspot.com/2019/01/mostra-100-presepi-in-vaticano-con.html


https://www.vaticannews.va/hu/vatikan/news/2018-12/magyar-betlehemek-a-vatikani-100-jaszol-kiallitason.html )
 

http://orokvaros.network.hu/blog/roma-kozossegi-oldala-hirei/romaban-a-100-jaszol-kiallitas-a-vatikanba-koltozott-42-ev-utan-2018

https://www.100presepi.it/it/

https://www.facebook.com/pg/pcpne.it/posts/