Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


2017. november 23. és 2018. január 7. között Rómában, a Santa Maria del Popolo székesegyház Bramante termében rendezték meg a 42. „100 jászol” nemzetközi kiállítást, amelyen 33 ország vett részt és 442 pályázatból választották ki a kiállítandó alkotásokat. Az olasz zsűri döntése alapján hazánkat az alábbi öt alkotó kompozíciói képviselhették:

Bedő Istvánné vertcsipke-készítő: Betlehemi figurák

Daru Péterné tojásfestő népi iparművész: Betlehemi jelenet

Gelencsér Júlianna népijáték-készítő, csuhéműves népi iparművész: Öröm és csodálat

Heiling Anna tűzzománcos: Háromkirályok

Nemes Ferenc faragó népi iparművész: A Szent Család

100-jsz_02.jpg

Ezúttal részletesebb beszámolót tudunk készíteni Bedő Istvánné vertcsipke-készítő jóvoltából, aki részt vett az eseményen és rövid összefoglalót készített a megnyitóról. Az alább látható képeket is neki köszönhetjük.

100-jsz_01.jpg

A rendezvény kiemelt résztvevője Guatemala volt, ők adták a megnyitó betlehemi műsorát és a sajátos nemzeti vendéglátást.

A kiállítást Mariacarla Meneglia asszony, a kiállítás kurátora, a Rivista delle Nazioni főszerkesztője nyitotta meg. Beszédet mondott Alfredo Vásquez Rivera, Guatemala szentszéki nagykövete, és római kisiskolások guatemalai betlehemes játékot adtak elő.

A vendégeket a Római Egyházmegye képviselője és a Santa Maria del Popolo templom plébánosa, Ivan Caputo atya köszöntötte.

100-jsz_03.jpg

Az öt magyar alkotást közvetlen a kiállítás bejáratának jobb oldalán elsőként lehetett látni.

Érszegi Márk Aurél tanácsos úr kalauzolásával tekintettük meg a kiállítást, megismerkedtünk a rendezvény Főszervező Asszonyával, aki megjegyezte, hogy Magyarország mindig nehéz helyzetbe hozza őket, mivel nagyon sok kiváló alkotás közül kell kiválasztani a megfelelőeket.

100-jsz_04.jpg

A Nagykövetség blogján megjelent két cikk az alábbi linkeken olvasható:

http://magyarorszagszentszek.blogspot.it/2018/01/az-idei-100-betlehem-kiallitas-magyar.html

http://ungheriasantasede.blogspot.it/2018/01/esposizione-100-presepi-partecipazione.html