Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


A Hagyományok Háza Népi Iparművészeti Osztálya

Körmend Város Önkormányzata

és a Körmendi Kulturális Központ, Múzeum és Könyvtár

meghirdeti a

XX. Országos Fazekaspályázatot

 

A pályázat célja: népi fazekasság hagyományainak ápolása, a nagy múltú fazekas-központok tárgyi művészetének megőrzése, továbbfejlesztése, mai lakáskultúrába történő beillesztése.

A pályázat témája: folyadékkészítő, -tároló, -tálaló, -kínáló edények

Pályázati feltételek:

 • A pályázat nyilvános, melyen részt vehet minden fazekas.

 • Pályázni csak olyan alkotásokkal lehet, amelyek más országos szakági pályázatokon vagy zsűri előtt nem vettek részt.

 • A pályázathoz a Hagyományok Háza zsűriadatlapját és a mellékelt pályázati adatlapot kitöltve, valamint a csekk igazolószelvényét kell elküldeni a Hagyományok Háza címére (Hagyományok Háza, Népi Iparművészeti Osztály, 1011 Szilágyi Dezső tér 6., 1251 Budapest, pf. 23.), és másolatban zárt borítékban a Körmendi Kulturális Központ, Múzeum és Könyvtár címére, Kutrovácz Éva nevére is (9900 Körmend, Batthyány Kastély, Dr. Batthyány utca 3.). Mindkét borítékon kérjük feltüntetni: Fazekaspályázat.

 • A pályázatot a Népi Iparművészeti Bíráló Bizottság értékeli, és az arra alkalmas tárgyaknak zsűriszámot ad. A zsűrizés díja alkotásonként 1500 Ft, melyet csekken vagy átutalással lehet befizetni a Hagyományok Háza bankszámlájára (10032000–01739716–00000000), külön nevezési díj nincs. A bizonylatot, kérjük, mellékeljék a zsűriadatlaphoz. (A csekk és adatlapok beszerezhetők a Hagyományok Házában, a Körmendi Kulturális Központ, Múzeum és Könyvtárban, valamint az adatlapok a Hagyományok Háza honlapjáról letölthetőek. A tárgyakat az adatlapokon feltüntetett sorrendben be kell sorszámozni.

   

  Az alkotások átvételi időpontja: 2017. március 27-28. hétfő - kedd, 10-16 óráig.

  Helye: 9900 Körmend, Batthyány Kastély Főépület – Dr. Batthyány-Strattmann László Múzeum, átvevő: Kutrovácz Éva

  (Korlátozott számban a Hagyományok Háza Népi Iparművészeti Osztályán 2017. március 27-én 10-16 óra között (1011 Budapest, Szilágyi Dezső tér 6.) várjuk a pályaműveket. Kérjük előre jelezni, aki ide szeretné beadni a pályázati anyagát.)

   

  A pályaművek szállításáról a pályázók gondoskodnak.

   

  A zsűri által kiválasztott alkotásokból a pályázatot meghirdető szervek kiállítást rendeznek, Körmenden, és Budapesten is.

  A kiállítás megnyitója 2017. május 26-án, pénteken 14 órakor Körmenden, a Batthyány Kastélyban lesz. A pályázat eredményhirdetésére a kiállítás megnyitásakor kerül sor. A legkiemelkedőbb alkotások díjazásban részesülnek.

  A kiállítás 2017. május 26-tól 2017. augusztus 22-ig látható.

  Ezt követően decembertől Budapesten, a Magyar Népi Iparművészeti Múzeumban (1011 Budapest, Fő utca 6.) nyílik kiállítás a pályázat kiválasztott anyagából. Az alkotásokat innen lehet majd elszállítani a budapesti kiállítás bontását követően, előreláthatólag 2018. februárjában. A Budapesten kiállításra nem kerülő anyagot Körmendről lehet majd elvinni, vagy e-mailben elküldött kérésre szeptemberben felszállítjuk Budapestre, és itt lehet átvenni. (1011 Budapest, Fő utca 6.)

   

  A pályázattal kapcsolatos további felvilágosítást a Hagyományok Háza Magyar Népi Iparművészeti Múzeuma, Pölös Andrea néprajzos muzeológus-fazekas (1011 Budapest, Fő utca 6., T: +36/70/903-9376), és a Körmendi Kulturális Központ, Múzeum és Könyvtár – Dr. Batthyány-Strattmann László Múzeum, Kutrovácz Éva (9900 Körmend, Batthyány Kastély Főépület, Dr. Batthyány utca 3., T: (94) 410-425 ad.

  www.hagyomanyokhaza.hu

  polos.andrea@hagyomanyokhaza.hu

  muzeum.kormend@gmail.com