Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Magyar kézművesség - 2010 és Kézművesség az egyházművészetben

2010.07.27

 

Vajdahunyadvár - megnyitó, eredményhirdetés

 

Kép A Magyar kézművesség – 2010 és Kézművesség az egyházművészetben című pályázat ünnepélyes eredményhirdetését július 26-án délután 2-kor tartottuk a Magyar Mezőgazdasági Múzeum I. emeleti Konferenciatermében több száz résztvevő – az alkotók, a támogatók és a sajtó képviselőinek – jelenlétében.

 
A dombóvári Reménysugár zenekar előadása után Várallyay Katus egy egyházi énekkel köszöntötte, majd üdvözölte az esemény résztvevőit, abból az alkalomból, hogy A Magyar Kézművességért Alapítvány immár 5. alkalommal kapott lehetőséget a Magyar Mezőgazdasági Múzeumban a kézművesség értékeinek bemutatására.
 
A megjelenteket Dr. Fehér György, a Múzeum főigazgatója üdvözölte, majd Fekete Balázs, a BKIK Kézműipari Tagozatának elnöke mondott köszöntőt.
A kiállítást Szűcs György, az IPOSZ elnöke nyitotta meg, aki beszéde végén a szervezet legmagasabb szakmai kitüntetését: a Magyar Kézművességért Díj arany fokozatát adta át Dr. Füzes Endre néprajztudósnak és Barsi Hajna néprajzkutatónak,a Hagyományok Háza Népi Iparművészeti Osztálya főtanácsosának, A Magyar Kézművességért Alapítvány (AMKA) pályázati anyagainak zsűrijében az elmúlt 15 évben kifejtett kiemelkedő szakmai tevékenységükért, amivel hozzájárultak a pályázatok válogatott anyagából rendezett kiállítások magas színvonalához.
 
Ezt követően az Erzsébet- és Terézvárosi Általános Ipartestület elismerését Krieger Artúr, az Ipartestület elnöke adta át Kóté Lászlónénak, a kiállítás előkészítésében végzett kiemelkedő munkájáért és a kiállításon szereplő alkotásaiért.
 
A kitüntetések átadását a pályázat eredményhirdetése követte. Kép
A 310 pályázóból 295 alkotó 642 munkája kerülhetett bemutatásra: részben Pécsett, a Dómmúzeumban, részben pedig Budapesten, a Vajdahunyadvárban. A pályázók közül a Magyar Művelődési Intézet és Képzőművészeti Lektorátus, a Hagyományok Háza és a volt Oktatási és Kulturális Minisztérium (OKM) Közművelődési Főosztályának szakértőiből álló zsűri javaslata alapján 47-en részesültek elismerésben.
A díjazásban A Magyar Kézművességért Alapítványon kívül olyan önkormányzatok, intézmények, szervezetek és alkotók vettek részt, amelyek ill. akik – Alapítványunk megkeresésére – a jelenlegi gazdasági helyzet ellenére is fontosnak tartották, hogy hozzájáruljanak a zsűri által kiemelt alkotók elismeréséhez.
Gergely Imre, az AMKA titkára tájékoztatta a résztvevőket arról, hogy az OKM időközben történt megszűnését, átszervezését és az új minisztérium létrejöttét követő átadás-átvételi eljárás és a függőben maradt pénzek zárolása következményekkel járt az OKM által korábban megítélt díjazási összegekre, így ezek kifizetése jelenleg bizonytalanná vált. Fekete Balázs, a BKIK Kézműipari Tagozatának elnöke bejelentette, hogy amennyiben az OKM által ígért összeggel díjazni tervezett négy legjobbnak ítélt alkotó elismerése ellehetetlenülne, a BKIK átvállalja ezt. * "Lapzárta után" (július 28-án) érkezett a hír: feloldották a függőben maradt kifizetéseket, ezért remélhetőleg záros határidőn belül átadásra kerülhet a négy alkotó díja ! *
 
A díjazott alkotók a díjazás sorrendjében:
 
ESÉLY Kövessi Erzsébet Szakképző Iskola és Gimnázium, Kosárfonó és fonott bútor- készítő 11-12. osztály – Eke Eszter és Kis Zoltán vezetésével – Csízi Balázs, Eke Lászlóné, Kis Zoltán, Lőwenberger Károly, Mihályka Réka, Németh Brigitta, Varga Krisztián, Varga Zsolt (Budapest)
 
Kajla Ferenc kőfaragó (Tata)
 
Luktorné Holló Éva Magyar Kézműves Remek-díjas szövő népi iparművész, A Népművészet Mestere (Veszprém)
 
Kiszel Árpád Magyar Kézműves Remek-díjas asztalos (Cegléd)
 
Méretes Szabó Kft. – Kiskó Antal, Kőkuti Tímea, Leimeiszterné Fazekas Éva, Tatai Tamás Magyar Kézműves Remek-díjas férfiruhakészítők és Németh Katalin férfiszabó (Veszprém)
 
Nádor György ötvös, arany- és ezüstműves (Szeged)
 
Szűcs Imre Gránátalma-Díjas, Aranyalma-Díjas, Kántor Sándor-Díjas, Hagyományőrző-Díjas fazekas népi iparművész, A Népművészet Mestere (Tiszafüred)
 
Élő József Magyar Kézműves Remek-díjas busóálarc-készítő, fafaragó (Mohács)
 
Juhász Norbert fafaragó (Esztergom-Kertváros)
 
Párniczky Józsefné hímző népi iparművész és Szántó Lászlóné hímző (Székesfehérvár)
 
Csillagvirág Népművészeti Egyesület – Pataki Miklósné népi iparművész vezetésével (Heves)
 
Ózdi Művelődési Intézmények Aranygyűszű Díszítőművészeti Szakköre Holló Istvánné népi iparművész vezetésével –Csépányi Albertné, Galambosi Istvánné, Oláh Gusztávné
 
Oszvald Nándor Imre ötvös, ékszerész (Jászberény)
 
Kovács J. Attila Magyar Kézműves Remek-díjas cipész-csizmadia mester (Kisgyőr)
 
Horváth Ágota fazekas népi iparművész – Kézművesek Baranyai Egyesülete (Pécs)
 
Schneider Péter bútorfestő népi iparművész és Schneider Péterné bútorfestő népi iparművész, A Népművészet Ifjú Mestere (Harta)
 
Kádár Ferenc kerámikus (Páty)
 
Harangozó Rita fazekas népi iparművész, A Népművészet Ifjú Mestere (Marcali)
 
Nagy József Ferenc üvegműves mester, iparművész (Budapest)
 
Paloznaki Hímzőkör Szuper Miklósné népi iparművész vezetésével – Bartl Gézáné, Cziráki Endréné, Kenyeres Gyuláné, Király Árpádné, Lokody Ákosné, Nagy Mihályné, Puska Istvánné, Stall Lászlóné, Steinbach Istvánné
 
Sági Rózsa szövő népi iparművész, A Népművészet Mestere (Budapest)
 
Szentkereszti István faragó népi iparművész, A Népművészet Mestere (Hásságy)
 
Szlávik Zoltán rézműves mester (Kecskemét)
 
Cz. Budai Katalin festett bútor-készítő népi iparművész és Czeglédi Tibor festett bútor-készítő népi iparművész, A Népművészet Ifjú Mestere (Bakonynána)
 
Fiser Józsefné Magyar Kézműves Remek-díjas hímző népi iparművész, A Népművészet Ifjú Mestere (Gyöngyös)
 
Adonyi Kata Magyar Kézműves Remek-díjas ruhakészítő (Törökbálint)
 
Sukta Bertalanné Magyar Kézműves Remek-díjas hímző népi iparművész (Beregdaróc)
 
Lauer Jánosné szövő, mézeskalács-készítő (Pécs)
 
Rudó Anna ötvös iparművész (Budapest)
 
Tímárné Molnár Márta bőrműves (Budapest)
 
Gömöriné Körössy Ildikó ékszerkészítő (Budapest)
 
Juhász Piroska foltvarró (Budapest)
 
Kiss Árpádné viseletkészítő népi iparművész (Debrecen)
 
Farkas Gyula tűzzománcos (Budapest)
 
Gy. Kamarás Katalin keramikus népi iparművész, A Népművészet Mestere (Budapest)
 
Dobiné Vass Júlia fazekas népi iparművész, A Népművészet Ifjú Mestere (Nádudvar)
 
Decsi-Kiss Jánosné gyöngyfűző népi iparművész (Decs)
 
Kovácsné Pócza Ágnes hímző (Sopron)
 
Kelemen Eszter Klára bőrtárgy-készítő, népi játék- és kismesterségek oktatója (Székesfehérvár)
 
Bocsi Éva népviseleti baba-készítő népi iparművész (Salgótarján)
 
Fetter Ferencné Király Zsiga- és Magyar Kézműves Remek-díjas hímző népi iparművész (Szeged)
 
Báling Lászlóné tojásfestő népi iparművész (Nagypall)
 
Ganevné Székely Katalin Magyar Kézműves Remek-díjas gyöngyfűző népi iparművész (Halásztelek)
 
Horváth Józsefné Aranycsipke-díjas csipkevarró, A Népművészet Ifjú Mestere (Kismaros)
 
Halasi Anita ezüstékszer-készítő (Gyula)
 
Tóth Imréné hímző népi iparművész (Orosháza)
 
Ticzer Beáta bőrtárgykészítő (Magyarpolány)
 
A díjazott alkotók munkái megtekinthetőek: itt
 
A pályázat eredményhirdetését, a díjak átadását követően Bajzik Erika ismertette az Aranyfokos és a Kristály Kézműves Vándordíjról tartott szavazás eredményét – és emlékeztetőül röviden a szavazás szabályzatát. Az Aranyfokos Vándordíjat Kiszel Árpád Magyar Kézműves Remek-díjas ceglédi asztalos, a Kristály Vándordíjat Adonyi Kata törökbálinti Magyar Kézműves Remek-díjas ruhakészítő birtokolhatja egy éven keresztül.
 
A XII. kerületi Önkormányzat a kiállításon résztvevő legjobb kerületi alkotók teljesítményét a későbbiekben könyvjutalmakkal fogja elismerni.
A díjazottakon kívül a kiállítás többi résztvevője is kapott oklevelet, amit az eredményhirdetés befejezését követően Gergely Imrétől és Izsák Andreától vehettek át, és az összes kiállító megkapta az MV Iparos Újság és az A Mi Otthonunk című magazin legújabb számát is.
 
A kiállítási terület méretéhez és a kiállításra elfogadott anyag nagyságához képest igen szép látványt sikerült létrehoznia a kiállítás főrendezőjének: Mayer Róbertnek és a rendezésben közreműködő Kóté Lászlónénak, Haris Máriának, R. Nagy Erikának, Fábry Zoltánnak és Polgár Jenőnek.
Rajtuk kívül köszönet illeti a kiállítási anyag Pécsre illetve a Vajdahunyadvárba történt szállításának előkészítésében segédkező Berszánné Román Erzsébetet, Farkas Gyulát, Kádár Ferencet, Kiss László Józsefet és Kiszel Árpádot valamint a kiállítás ügyeletére jelentkezett minden alkotót és hozzátartozót.
A kiállítás albumának elkészítésében Nagy Balázs (fotó, képfeldolgozás) Gergely Andrea (számítógépes munka és szerkesztés), Gergely Imre (szerkesztés) valamint a TRADEORG Nyomda és vezetője, Tóth Zoltán vett részt.
 
A díjazott alkotások fotóit Nagy Balázs, az enteriőrképeket Gergely Andrea készítette.
 

Kép

 

 

 

A mappában található képek előnézete Magyar kézművesség 2010 - Kézművesség az egyház