Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


 

Az IPOSZ Sajtó és Információs Szolgálatának közleménye
 
 
Megállapodás az IPOSZ és a Nemzeti Munkaügyi Hivatal között
a kisvállalkozások és a foglalkoztatás fejlesztéséért
 
 
Az ipartestületekbe tömörült mikro-, családi, kis- és középvállalkozások működésének javítása, a foglalkoztatás bővítése érdekében együttműködési megállapodást kötött az Ipartestületek Országos Szövetsége (IPOSZ) és a Nemzeti Munkaügyi Hivatal (Hivatal). A megállapodásban rögzített közös vállalások olyan fontos területekre terjednek ki, mint a munkavédelem, a foglalkoztatás jogi és fizikai biztonsága, a szakképzési rendszer fejlesztése, a pályaorientáció, a foglalkoztatási célok elérése, a tananyag-fejlesztések és a szakmai vizsgakövetelmények kidolgozása.
A két szervezet közös célja: a hosszú távú együttműködés kialakítása. Az IPOSZ a Hivatal megyei munkaügyi hivatalokat koordináló foglalkoztatási igazgatóságával, a munkavédelmet és munka-egészségügyet koordináló igazgatóságával  valamint a szakképzést és felnőttképzést koordináló igazgatóságával a kapcsolatépítést kiemelten fontosnak tartja.
Ez segíti a megyei szintű kapcsolati rendszer erősítését a megyékben működő ipartestületek és a hivatal megyei egységei között. A megállapodás szándéka, hogy az együttműködés majd járási szintre is kiterjedjen, felhasználva azt az egyedülálló adottságot, hogy az ipartestületek szinte minden járásban megtalálhatóak.
A megállapodás sikeres végrehajtásának fontos feltétele az egymás munkájának  valamint a mikro-, kis- és középvállalkozások működésének, törekvéseinek megismerését elősegítő kölcsönös információáramlás biztosítása.
A Hivatallal együttműködve az IPOSZ részt vesz a jogszabályok, szakmai előírások előkészítésében, végrehajtásában, összegyűjti a foglalkoztatási jogsértéseket, javaslatot tesz a megoldásukra. Bekapcsolódik a foglalkoztatási célú adatgyűjtésbe és -feldolgozásba, az alapképzésből kikerülők foglalkoztatási lehetőségeinek felkutatásába, a szakképzés munkaerő-piaci igényekhez igazodó fejlesztésébe, a pályaorientáció keretébe, a kézműipari hiányszakmák népszerűsítésébe, a munkaerő-igény feltárásába, a foglalkoztatást segítő programok kidolgozásába, a tananyag-fejlesztésekbe.
A foglalkoztatási kultúra érdekében az IPOSZ megteremti tagjai számára a Nemzeti Munkaügyi Hivatal „Partnerség a foglalkoztatás biztonságáért” programjához történő egyszerű és gyors csatlakozásának feltételeit.
 
A határozatlan időre szóló megállapodást Németh László elnök és Komáromi Róbert főigazgató írta alá.
 
A megállapodás teljes szövege megtalálható az IPOSZ honlapján (www.iposz.hu), Aktuális híreink között.