Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Kép  Alapítványunk, mely 1994 óta működik, a természetes anyagokat felhasználó, népművészeti vagy iparművészeti jellegű egyedi termékeket előállító kézművesekkel, kihalófélben lévő szakmák, mesterségek képviselőivel foglalkozik. Célunk a tárgykultúra szerves részét képező kézművesség hagyományainak megőrzése, ápolása és továbbvitele, értékeinek bemutatása, népszerűsítése, a szakmai fejlődés folyamatosságának fenntartása.

 
Tevékenységünk leglátványosabb területét a kettős tematikával   kiírt nyári pályázataink válogatott anyagából rendezett kiállítások képezik. Ezek egyrészt napjaink kézműves remekeit, használati és dísztárgyait mutatják be, másrészt konkrét témákat dolgoznak fel, pl.: a magyar történelem egy-egy korszakának kézműves tárgykultúráját idézik fel, vagy a mese, a zene, a  reneszánsz világát jelenítik meg – kézműves szemmel. Ezeken a kiállításokon évről évre két vándordíjat is átadunk: az Aranyfokos és a Kristály Kézműves Vándordíjat.
 Mezőgazdasági Múzeum - 2007
Karácsony környékén rendezzük meg a Betlehemi jászol című kiállítást, amelyen a pályázatra készített  munkákat: a betlehemi jelenetet, vagy annak szereplőit ábrázoló, a betlehemezés tárgyi hagyományait felelevenítő, illetve az adventhez és a karácsonyi ünnepkörhöz kapcsolódó népművészeti, képző- és iparművészeti jellegű alkotásokat mutatunk be.
 
Mindkét kiállításunk anyagából évek óta három nyelvű fotóalbumot adunk ki, amelyben a kiállítók egy-egy alkotása szerepel.
 
Nagy látogatottságú kiállításainkon a hazai alkotók mellett lehetőséget biztosítunk a határon túli magyar kézművesek részvételére is. Kiállításainkat olyan rangos helyszíneken rendezhettük, mint pl. az Iparművészeti Múzeum, A Néprajzi Múzeum, a Hadtörténeti Múzeum, a keszthelyi Festetics kastély Hintómúzeuma, a Balatoni Múzeum, a tatai Vármúzeum, az esztergomi Vármúzeum, az elmúlt években pedig a Vajdahunyadvárban található Magyar Mezőgazdasági Múzeum.
 
Iparművészeti Múzeum - 2002 Saját kiállításainkon túl hazai és külföldi szakmai rendezvények, élő mesterség-bemutatóval összekötött hagyományőrző kézműves vásárok előkészítésében, szervezésében is közreműködünk.
 
 Az Alapítvány által szervezett külföldi megjelenések sorában kiemelt helyen szerepel a Rómában   évente megrendezésre kerülő "100 jászol" c. nemzetközi kiállítás, de szerepeltek már kézműveseink alkotásai San Francisco-ban, Pekingben, Új-Delhiben, Osaka-ban, Fukuoka-ban, Firenzében, Szentpéterváron rendezett nemzetközi kiállításokon is.
 
A kézművesek információkkal való ellátottsága érdekében papíralapon és elektronikusan is megjelenő hírlevelet adunk ki „Kézművesek” címmel.
 
Alapítványunk egy konzorcium tagjaként részt vett a Kézművesek Európában elnevezésű programban.