Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


A HAT ÁGÚ BETLEHEMI CSILLAG

A keresztény egyház, a kereszténység egyik legszentebb ünnepe a Karácsony, mely az Új szövetség kezdetét Jézus születésének időpontjával határozza meg.  Ez a történés a Biblia szerint Betlehemi esemény volt. Helyét és idejét erős fénnyel világító csillag jelölte, melyet azóta is, mint fontos jelet „betlehemi csillag”-ként említünk. Ezért fontos, hogy ezt a csillagot jelként kezeljük, és az évenként megünnepelt egyházi eseményt az előírtaknak megfelelően ábrázoljuk.

A születés helyszínét a magyar kereszténység számára a hazánkban széles körben ismert „betlehemezés” testesíti meg. Az általában istállót ábrázoló betlehemek egyik fő eleme a hat ágú betlehemi csillag, melyet kiemelt helyen jelenítenek meg minden esetben.

A Studiosus Theologiae file szerint a csillag – angyal fogalompár az egyházi jelképtár része. Ágainak száma hat a hat szárnyú szeráfok és kerubok után. Tekintettel a hazai hagyományokra a betlehemi csillagot a kézműves pályázatokon célszerű lenne ennek alapján kezelni.

Az öt ágú csillag a betlehemi csillagtól eltérően a hatalom jelképe ma is. Korábban szakrális tartalma volt, ma azonban a földi hatalmak jelölésére használják, színétől függetlenül. Így zászlókon szereplő jelként találhatunk fehér, sárga és vörös színűeket egyaránt, de mindegyik mentes a szakralitástól.

Demjén Imre

Munkácsy-díjas iparművész,

formatervező